Ökobomba ketyeg Nagyváradon

Legalábbis Ilie Bolojan polgármester szerint. Vajon mire gondol?
Hirdetés

A nagyváradi polgármesteri hivatal értesítette a Gazdasági Minisztériumot, hogy súlyos ökológiai problémát okozhat az, ha a nagyváradi 2-es számú hőerőművet (CET 2) darabonként, minimális vételár rögzítése nélkül akarják eladni. Az ügy részleteit IlieBolojan, Nagyvárad polgármestere ismertette csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Elmondta, a CET 2 a Termoelectrica vállalat tulajdonát képezi, a vállalat azonban csődbe ment, így egy a csődeljárást lebonyolító cég vette át a váradi létesítményt, amely egy aktívából és egy passzívából áll. Az aktíva egy ötven hektáros, lebetonozott terület, amelyen áll maga a hőerőmű, a passzíva pedig egy 90 hektáron elterülő zagytározó. Mivel a létesítményt a maga egészében eddig senki nem akarta megvenni, a csődeljárási cég október 20-án ismét eladásra kínálta a komplexumot, amely immár darabonként is megvásárolható. Bolojan kifejtette, hogy az aktíva értékesíthető, hiszen el lehet adni a bontásból származó fémet és betont, azt követően pedig a lebetonozott, közművesített telket is, ezzel szemben a zagytározót senki nem fogja megvenni, elvégre azt folyamatosan felügyelni kell, illetve rengeteg pénzt kellene beleölni a telek erdősítésébe.

A zagytározót folyamatosan locsolni kell, hogy az ott lerakódott salak és hamu ne száradjon ki és ne borítsa be a környéket, főként a környék két jelentős üdülőközpontját, Püspökfürdőt és Félixfürdőt. Ez annál is valószínűbb veszély, hiszen a zagytározó locsolására szolgáló berendezések az aktíva területén vannak, és a leendő vásárló nyilván nem fogja megengedni annak használatát, és nem is fog törődni a zagytározóval. A polgármesteri hivatal említett értesítésében arra kéri a gazdasági minisztérium energetikai főosztályát, hogy akadályozza meg a CET 2 darabonkénti eladását.

A város javasolta a minisztériumnak azt is, hogy folytassák azt az idén nyáron elkezdett eljárást, amelynek lényege a következő: a nagyváradi önkormányzat a bukaresti Electrocentrale Group vállalattal közösen átvenné a CET 2 teljes aktíváját és passzíváját, vállalva egyúttal a környezetvédelmi szempontok érvényesítését is.
 

Hirdetés