Erdélyi mérnök lehet az új drónsztár

Egyre nagyobb sikereket ér el a csíkszeredai Bustya Attila.
Hirdetés

Bécsben, a nemzetközi színpadon is bemutathatta gépeit Bustya Attila fiatal csíkszeredai mérnök, aki a ma egyre divatosabbá váló légi járművekre, a drónokra szakosodott. Az osztrák fővárosban nagy érdeklődést váltott ki a lehetséges vásárlók és befektetők részéről egyaránt. Egy osztrák alpinista, aki meg szeretné dönteni a drónok magassági világrekordját, ennek során Bustya gépeit használná. Az ambiciózus mérnök – aki városát, Csíkszeredát a drónok fővárosaként képzeli el – azt reméli, jövő márciusban már két világrekordot (magasság és repülési idő) is magáénak mondhat majd.

A csíkszeredai Bustya Attila 2013 nyarán látott először drónt. A tanult közgazdászt és mérnököt teljesen lenyűgözte az új technológia, ezért eldöntötte, maga is épít egyet.

Mivel nem volt megelégedve a piacon kapható modellek maximális repülési idejével, a tervezésnél erre a tényezőre összpontosított. Az első prototípus már 40 percet repült, ami ebben a kategóriában kuriózumnak számít.

Bustya, aki jelenleg a Brassói Transylvania Egyetem Zöld Járművek Tanszékének hallgatója, időközben folyamatosan fejlesztette drónjait. Ezekkel a modellekkel nyert tavasszal az egyetem tudományos konferenciáján, majd pedig egy országos versenyen is. A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (közismertebb nevén Tusványos) megrendezésre került Hackathon in the box vetélkedőn az első helyen végzett, és ennek köszönhetően kiállítóhelyet nyert a Nemzeti Innovációs Hivatal budapesti Innotrends kiállításán.

Bustya a kiállításon már két új modellel szerepelt: az egyik 107 percig képes a levegőben maradni, a másik pedig 100 km/h fölötti sebességgel repül. Ezek hatalmas érdeklődést váltottak ki, több lehetséges befektető is felvetette a sorozatgyártás ötletét.

Hirdetés

A fiatal mérnök azt követően a Loffice startup versenyen vett részt, amely egyben a bécsi Pioneers fesztivál „beugrójának” számított. A zsűrit ezúttal is meggyőzték Bustya drónjai, így a budapesti rendezvény győzteseként a napokban már Bécsben, a nemzetközi színpadon is bemutathatta gépeit.

 

Hirdetés