Ponta államfőként Orbán Viktor példáját fogja követni

Ezúttal a The Economist veszi egy kalap alá a két oroszbarát Viktort.
Hirdetés

Ha Victor Ponta nyer az államelnök-választás második fordulójában, várhatóan Románia külpolitikája – akárcsak Orbán Viktor kormányáé –

Oroszország és Kína felé orientálódik.

A The Economist kelet-európai ügyekkel foglalkozó blogja nem részletezi, hogy mire alapozza ezt a megállapítását, de felemlegeti: Victor Ponta tiszteletét tette a Szocsiban szervezett téli olimpián, és a Kínai Kommunista Párt meghívására Pekingbe is ellátogatott.

Az orosz befolyás akkor is nőhet Romániában, ha Klaus Johannis nyer,

hiszen Pontának ott van a miniszterelnöki tisztség.

A cikk szerzője kitér a külföldön élő románok szavazatának ellehetetlenítésére is. Az a több ezer szavazó, aki nem tudta leadni a voksát Londonban, Brüsszelben vagy más európai városban joggal tartott attól, hogy elcsalják szavazatát – írja a portál. Bár a külföldről érkező 161 ezer szavazat nem nyom sokat a latba, de a második fordulóban jelentősége lehet, hiszen szorosabb eredmény várható.

Az írás szerint Kluas Johannis polgármestersége idején felélénkült Nagyszeben.

Hirdetés

A német jelölt „egy normális (korrupciótól mentes) Románia” mellett kampányol a Ponta által képviselt „botrányok és hazugságok Romániájával” szemben. A jelenlegi miniszterelnökkel kapcsolatosan a cikk felidézi, hogy plagizálással vádolták, és Traian Băsescu szerint ügyészként a titkosszolgálat embere is volt.

Fotó: MTI, Baranyi Ildikó

Hirdetés