Johannis nem kéri, de számít rá

Mármint az RMDSZ támogatására. Pártcsaládi alapon. Az RMDSZ tagadja a családi kötelezettséget.
Hirdetés

 Nagyszeben szász polgármestere reméli, hogy az elnökválasztás második fordulójában megkapja az RMDSZ támogatását – írja a maszol.ro Klaus Johannis kedd esti nyilatkozatára hivatkozva.

A Keresztény-Liberális Szövetség (ACL) jelöltjét arról kérdezték az újságírók, hogy szerinte megkapja-e az EPP romániai tagpártjainak támogatását a második fordulóban. „Szerintem igen” – válaszolta Johannis.
 
Joseph Daul hétfőn felszólította az európai pártcsalád romániai tagjait, hogy a jobboldali jelöltet támogassák november 16-án. Johannis szerint a felhívás nem egy ajánlás, hanem írásba foglalt egyezségen alapszik. „Ezt a megállapodást az EPP összes romániai tagpártja aláírta. Tehát ez egy vállalt kötelezettség” – magyarázta.
 
A portálnak nyilatkozó két RMDSZ-es politikus egyike sem tud ilyen írásos megállapodásról. Frunda György és Vincze Loránt szerint sem született ilyen megállapodás, Daul felhívását pusztán ajánlásnak tartják. Frunda emlékeztetett arra, hogy az EPP minden egyes választáskor egymás jelöltjeinek támogatására kéri a tagpártokat, és így járnak el más európai pártcsaládok is.
 
Hirdetés