A két százalékot sem éri el az infláció

Jósolja még optimistábban a jegybank, amely újabb történelmi mélypontra csökkentette az alapkamatot is.
Hirdetés

A Román Nemzeti Bank (BNR) kedden 1,5 százalékra csökkentette az idei inflációs előrejelzését a korábbi 2,2 százalékról. A jövő évi inflációs prognózist is 2,2 százalékra mérsékelte a korábban közölt 3 százalékról.

A jegybank legutóbb augusztus elején mérsékelte jelentős mértékben az inflációs várakozást, akkor csökkentette a 2014-es prognózist 2,2 százalékra a korábbi 3,3 százalékról, a jövő évit pedig 3 százalékra 3,3 százalékról.
 
Az alacsony inflációhoz egyebek mellett az eurózóna gazdasági fellendülésének törékenysége is hozzájárul – derül ki a román jegybank inflációra vonatkozó jelentéséből.
 
A BNR kedden huszonöt bázisponttal, 2,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, ami újabb történelmi mélypont. A bankok valuta tartalékrátáját 14 százalékra mérsékelték a korábbi 16 százalékról. A lej tartalékrátája változatlanul 10 százalék maradt.
 
Szeptemberben 1,54 százalékra emelkedett a román éves infláció az egy hónappal korábban jegyzett 0,84 százalékról, amely így is jóval kisebb, mint amekkora fogyasztói árnövekedésre számított a jegybank az év elején.

Hirdetés