De kit támogat az RMDSZ?

Két opció van, egyik sem ideális. De melyik a kevésbé rossz? És milyen szempontok alapján döntenek?
Hirdetés

Az RMDSZ csak csütörtökön dönt arról, hogy Victor Ponta és Klaus Johannis közül kit támogat az államfőválasztás november 16-i második fordulójában, de esélyesnek tűnik, hogy

inkább Ponta mellett döntenek

– legalábbis ez hámozható ki a szövetség vezetőinek első forduló utáni nyilatkozataiból.

Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke kijelentette: a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) dönti majd el csütörtökön, ki mellé áll az RMDSZ, a döntés pedig számos elemzésen és adaton múlik. Közölte: előbb a szövetség szűk vezetésén, majd a SZÁT-on belül vitatják meg az opciókat.

„Lehet, hogy Pontát támogatjuk,

de az is lehet, hogy nem így döntünk” – mondta.

Kovács Péter ügyvezető elnök hétfőn közleményben jelezte: az ilyen döntéseket nem lehet érzelmi alapon meghozni, előbb ki kell elemezni mindkét fél ajánlatát.

Tánczos Barna, az RMDSZ szenátusi frakciójának helyettes vezetője ugyanakkor valamivel konkrétabban fogalmazott, amikor azt mondta: a szövetség nehéz választás előtt áll, az azonban, ahogy Johannis viszonyul a kisebbségi ügyekhez,

nem egyezik az RMDSZ látásmódjával.

Kijelentette: az is jelentősen befolyásolja majd az RMDSZ döntését, hogy Ponta kit nevez meg miniszterelnök-jelöltként arra az esetre, ha őt államfővé választják.

Hirdetés

Tánczos felvázolta az RMDSZ dilemmáját: a szász, tehát kisebbségi, és az RMDSZ-hez hasonlóan európai néppárti Johannis és a szociáldemokrata, de koalíciós partner Ponta között kell dönteni. Megjegyezte: pragmatikusan, az érdekek és lehetőségek mentén kell dönteni, hogy az RMDSZ javaslatainak a lehető legnagyobb esélye legyen megvalósulni a parlamentben és a kormányban.

Tánczos azt is elmondta, hogy az RMDSZ egészen másként látja a magyar kisebbség nemzeti önazonossága, kultúrája és hagyományai megőrzésének lehetőségét, mint ahogy Johannis képviseli a szász érdekeket.

„Johannis nem tekinthető egyetlen kisebbség képviselőjének sem,

hiszen programjában és nyilvános megszólalásaiban sem tett említést erről a problémáról, és nem elfogadható, hogy egy szász így viselkedjen, amikor Románia ebből a szempontból nem homogén” – mutatott rá, hozzátéve: ha Johannisnak nincs elképzelése a kisebbségi ügyekről, nem képviselheti a magyar közösség érdekeit.

Korodi Attila környezetvédelmi miniszter szerint az RMDSZ vezetőinek a helyi szervezetekkel folytatott konzultáció nyomán kell dönteniük. Megjegyezte ugyanakkor: nincsenek jó opciók, csak egyszerű opciók vannak.

 

Hirdetés