Mégsem vezetik be az internetadót Magyarországon

Orbán Viktor jelentette be pénteken: az emberek megkérdőjelezik a távközlési adó kiterjesztésének ésszerűségét, így ebben a formában nem vezethető be az internetadó.
Hirdetés

A magyar kormányfő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában jelentette be, hogy módosítani kell a parlament előtt fekvő adótörvény-javaslatot, mivel az új adótípust ebben a formában nem lehet bevezetni. Indoklásul azt mondta: kialakult „egy félelmeket előhívő vízió”, amely kezelhetetlenné teszi a vitát, vagyis

„a vita félrecsúszott”,

„nincs meg a közös alap”; hiszen az emberek internetadót látnak, miközben a kormány egy technikai módosítással a távközlési adót akarta kiterjeszteni – mert „a távközlés áthúzódik az internetre” –, ráadásul ezt is a szolgáltatóknak kellett volna fizetniük.

Az emberek azonban megkérdőjelezik az egész ésszerűségét, „ilyen körülmények között nem lehet bevezetni semmit sem” – fogalmazott Orbán Viktor.

Hangsúlyozta: a kormánynak el kell fogadnia, hogy az ésszerűség mércéjével meg kell mérni minden intézkedést, és ha az embereknek nemcsak hogy nem tetszik egy lépés, hanem ésszerűtlennek is tartják azt, akkor nem szabad megtenni.

„Nem vagyunk kommunisták,

nem az emberek ellen kormányzunk, hanem az emberekkel közösen kormányzunk” – mondta a miniszterelnök.

Hirdetés

Orbán Viktor közölte egyúttal, hogy január közepén nemzeti konzultációt kell indítani az internetről, benne az internet szabályozásáról és a pénzügyi kérdésekről, mert „választ kell kapnunk arra a kérdésre, hogy az interneten keletkező hatalmas extra profit hova lesz, és nem lehetne-e annak egy részét itt tartani Magyarországon, és bevonni a költségvetésbe”. A konzultáció vége 2015 első negyedévének, félévének végére várható – fűzte hozzá.

A budapesti kormány eredetileg gigabájtonként 150 forintos adót vetett volna ki az internetes adatforgalomra, a javaslat később úgy módosult, hogy felhasználónként 700 forintban maximalizálnák a havi összeget, és megtiltanák a szolgáltatóknak, hogy az ügyfelekre hárítsák azt.

(fotó: MTI)
 

Hirdetés