Helyi választottak: bejött a PSD trükkje

Ügyes - mondhatnánk a PSD húzására, ha nem lenne ocsmány svindli.
Hirdetés

 

Nem hozott meglepetést a helyi választott elöljárók büntetlen pártváltását 45 napig lehetővé tevő kormányrendelet: annak eredményeként a nagyobbik kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) járt a legjobban.

Emlékezetes, hogy a rendeletet a párt illetékesei meglehetősen demagóg indokokkal támasztották alá. Victor Ponta pártelnök és Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes többek között azt hangoztatta, hogy ezáltal kívánnak „igazságot” tenni, hiszen a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormányból való kilépése és a demokrata-liberálisokkal (PDL) való szövetségkötése, a Keresztény-Liberális Szövetség (ACL) létrehozása nyomán számos helyi liberális képviselő szembesült azzal, hogy hirtelen ellentétes oldalra került, mint amelynek színeiben az önkormányzati választáson elindult. Ezért lehetővé kívánták tenni, hogy azon liberálisok, akik a szocialistákkal akarnak a továbbiakban is együttműködni, ezt a pártváltás révén megtehessék.

Az indok meglehetősen átlátszó volt, hiszen egyértelmű, hogy a PSD nem elvek, hanem nagyon is gyakorlatias okok miatt verte keresztül a kormányon a rendeletet. Egyre közeledik az államfőválasztás, a párt számára pedig létfontosságú, hogy megszerezze a tisztséget. Ennek érdekében már számos populista, demagóg gazdasági intézkedést hozott, azonban ezeket nem tartja elegendőnek. Az is nagyon fontos, hogy a lehető legtöbb önkormányzat az irányítása alatt álljon. Főleg vidéken ugyanis a politikai életben kevésbé jártas polgárok hajlamosabbak arra, hogy arra üssék a pecsétet, akire a polgármester mondja. Ráadásul a mozgósításban is fontosak a polgármesterek, helyi elöljárók, hiszen nem csak azt mondhatják meg, kire kell szavazni, de a választás napján tehetnek is róla, hogy a lehető legtöbben az urnákhoz járuljanak.

Ezért volt hajlandó arra a PSD, hogy ha mégoly átlátszó lépéssel is, de módosítsa a vonatkozó törvényt. A rendelet ugyanis 45 napra hatályon kívül helyezte a helyi választott elöljárókra vonatkozó jogszabály azon cikkelyét, amelynek értelmében az, aki mandátumának lejárta előtt pártot vált, elveszíti mandátumát.

Ilyen körülmények között a PSD-nek elég ideje volt ahhoz, hogy kormánypozícióját, az államkasszához való hozzáférés lehetőségét kihasználva különféle anyagi ígéretekkel, esetleg zsarolással a lehető legtöbb polgármestert és helyi közgyűlési képviselőt átcsábítsa.

Hirdetés

A tények ismeretében elmondható: beigazolódott az előzetes feltételezés, és a legtöbb helyi elöljáró úgy döntött: akkor jár a legjobban, ha átáll a kormányoldalhoz.

A módosítás révén persze más pártokhoz is csatlakoztak új politikusok, az RMDSZ és a többi magyar párt is érintett volt az átigazolásokban.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy helyes lépésről lenne szó – ezt igazolja, hogy a képviselőházban el is bukott a rendelet, ami abszurd módon ugyanakkor nem jelenti azt, hogy hatályát vesztette. Kérdés, mi történik majd a szenátusban.

A jelenlegi állapot ugyanakkor azt mutatja: Románia messze áll még attól, hogy konszolidált jogállamnak legyen tekinthető. A PSD mostani trükközése jelzi: hiába léteznek elvileg szigorú törvények, ha azokat bármikor át lehet értelmezni, ki lehet kerülni oly módon, hogy valaki – rendszerint az aktuális hatalom képviselői – kedvezőbb helyzetbe kerüljön, meg nem érdemelt előnyhöz jusson. Mindezt ráadásul büntetlenül.
 

Hirdetés