Megerősítené a magyarsággal kötött szövetségét az RMDSZ

Az RMDSZ partiumi kampányzáróján szó volt az autonómiáról, Tündérországról, a fénykibocsátó emberekről, Arany Jánosról, sőt, még a Néppártról is.
Hirdetés

A magyarság és az RMDSZ szövetségének megerősítéséről beszélt Nagyváradon Kelemen Hunor államfőjelölt a kampányhajrában. A szövetség elnöke megismételte azokat az üzeneteket, amelyeket a csíkszeredai kampányindítón, illetve a kampány ideje alatt hangoztatott. „Mindaz, amit mi huszonöt éve mondunk és száz éve várunk, nem az ördögtől való, nem egy olyan valami, amit másoktól, a román emberektől kell elvennünk. Azt, amit mi akarunk, valakikért akarjuk, és erősebbé teszünk általa egy egész országot” – mondta. A kampányban a magyarokat megillető jogokra hívta fel a többségiek figyelmét, hangsúlyozva:

az autonómia nem jelent elszakadást,

nem jelent államot az államban, vagy területi revíziót. A államelnök-jelölt szerint hosszúnak ígérkezik a magyarság fontos ügyeiről szóló közvita.

A helyiek közül Biró Rozália, a Szövetségi Képviselők Tanácsának elnöke és Szabó Ödön, Bihar megyei ügyvezető mondott beszédet. Míg előbbi Tündérországnak nevezte Erdélyt, Kelemen Hunort pedig „fénykibocsátó” embernek, addig utóbbi a frontvonalak városaként jellemezte Váradot, és tabu-helyszínekről beszélt. „Mi azt gondoljuk, hogy szülőhazánkban nincsenek, nem lehetnek tabu-helyszínek és az országban sem lehet olyan hely, amelyre nem mondhatnánk azt, hogy a miénk is.” – mondta Szabó. Úgy vélekedett:

van erőnk befolyásolni azt, ami ebben az országban történik,

és van egy jelöltünk, aki elmondja helyettünk. A partiumi megyék vezető RMDSZ tisztségviselői közül felszólalt még Seres Dénes Szilágy megyei és Pataki Csaba Szatmár megyei elnök.

S bár eddig Kelemen Hunor nem vett tudomást arról, hogy rajta kívül van még magyar jelölt, a váradi kampányhajrában ez is szóba került. Kovács Péter kampányfőnök, az RMDSZ főtitkára az Erdélyi Magyar Néppárt politikusaira utalva a megosztásról beszélt. A Szövetség tevékenysége nem a hétfői sajtóértekezletekben, és a jól meglocsolt gyűlölködő közleményekben merül ki, mondta, majd hozzátette: „mi nem költözünk el szülőföldünkről, csupán azért, hogy folytathassuk a politikai karrierünket”. A főtitkár vélhetően Szilágyi Zsolt jelöltre utalt, aki az Európai Parlamentben vezeti Tőkés László irodáját. „A mi kampányunk nem egy másik jelöltről szól, nem egy másik párt gyengéit vadássza, nem a más munkájában keresi a hibát. Mert van, hogy hibázunk, ez így igaz. És ha tévedünk, képesek vagyunk felvállalni. Mert hisszük, hogy csak az hibázhat, aki dolgozik.” – fogalmazott. Beszéde végén a mozgósítás fontosságát hangsúlyozta, mondván a magyarság súlya akkora lesz a következő években,

amennyi szavazatot kap az RMDSZ jelöltje jövő vasárnap.

Hirdetés

A kampányrendezvényen Dánielsz Endre nyugalmazott tanár, szalontai helytörténész Arany János szülőföldjéről, Nagyszalontáról hozott marék földet adott át a Szövetség jelöltjének azt kívánva, hogy ugyanaz a szerencse kísérje útján, mint a magyar irodalom szimbolikus személyiségét, a Toldi íróját. 

Fotó: Facebook, Banga Előd Ernő

Hirdetés