Băsescu Nagykárolyban: Besszarábia ősi román föld

Váratlanul jelent meg Traian Băsescu államfő a PSD nagykárolyi kampány-megemlékezésén.
Hirdetés

Nagykárolyban futott össze Traian Băsescu államfő és Victor Ponta miniszterelnök, a PSD államfőjelöltje szombaton, a román hadsereg napja alkalmából szervezett megemlékezésen. 

Hetven évvel ezelőtt, a második világháborúban ezen a napon lépte át a román hadsereg az 1921-ben kijelölt országhatárt nyugat felé. Ebből az alkalomból országszerte ünnepségeket szerveztek. A nagykárolyi megemlékezésen tiszteletét tette Victor Ponta miniszterelnök, Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes, Mircea Duşă védelmi miniszter, Titus Corlăţean külügyminiszter, valamint Nicolae Bănicioiu egészségügyi miniszter.

Váratlanul jelent meg az eseményen Traian Băsescu, akinek érkezéséről a szervezők is közvetlenül a ünnepség megkezdése előtt értesültek. Az államfő beszédet is mondott, melyben kijelentette: a Prut és a Dnyeszter közötti terület mindig is román föld volt, és jelenleg is az. Történelmi hibának nevezte a Pruton túli terület elcsatolását. Hangsúlyozta: kevés szó esik a második világháborúban elhunyt román katonákról, de a román hadsereg napján őrájuk is emlékezni kell azzal a 800 ezer katonával együtt, akik az életüket adtán a hazáért.

Traian Băsescu köszönetet mondott a román hadsereg Irakban, Afganisztánban, Koszovóban és Afrikában szolgáló tagjainak.

Fotó: Agerpres

 

Hirdetés