Debrecenben gyógyulnak a szatmári daganatos betegek

Míg idehaza a rákos betegeknek több hónapot kell várjanak, hogy sugárkezelést kapjanak, addig egy határon árnyúló projektnek köszönhetően Debrecenben azonnali és ingyenes kezelésben részesülhetnek.
Hirdetés

A lehetőség kifejezetten jól jön a szatmári betegeknek, hiszen a megyében található kórházak hiányos felszereléssel működnek. A daganatos betegek eddig a szomszédos megyék kórházainak onkológiai osztályán kezeltették magukat, viszont olyan sok a beteg, hogy a hosszú várólistákat kell kivárjanak, míg részt vehetnek a sugárterápián. A helyzetet csak tovább rontja, hogy a Szatmárhoz legközelebb eső, nagybányai kezelőközpont bezárt, és nem biztos, hogy újra megnyitja kapuit. A váradi és kolozsvári onkológiák még zsúfoltabbá váltak, a várólisták pedig olyan hosszúak, hogy egy rákos betegnek

akár három hónapot is kell várnia, míg sorra kerül.

Nem túlzás tehát azt mondani, hogy a határon túli együttműködés életeket ment. Debrecenben ingyenesen végzik el a sugárterápiát a Romániából érkező pácienseken, és várólista sincs. A magyar klinikát egy HURO-s pályázat részeként a legmodernebb felszereléssel látták el, a kitétel pedig az volt, hogy a Romániából érkező betegek ingyenes kezelést kaphassanak. A projekt megvalósítása két évvel ezelőtt kezdődött, és

még három évig fog tartani.

A kezeléshez a betegeknek egy kórházi kibocsátó bizonylatra van szükségük, melyen szerepel a korelőzmény, ugyanakkor a szakorvosuk által kibocsátott ajánlásra. Számolni kell viszont azzal, hogy a kezelés idejére nem tartják benn a betegeket.

Szatmár megyében mintegy 8 ezer 600 rákos beteget kezelnek, közülük pedig mintegy 60 százalék kényszerül – legalább egy alkalommal – a sugárkezelésre. Jó hír, hogy az elmúlt években csökkent a rákos megbetegedések száma. A leggyakoribb a tüdőrák, a méhnyakrák valamint a mellrák. Naponta több mint 300 új beteget diagnosztizálnak.

Fotó: rakgyogyitas.hu

Hirdetés