Felgyorsulhat a Kolozsvár-Budapest-forgalom Váradon

Igaz, hogy a városon belül vezet majd az út, de az átutazók biztosan szeretni fogják. Még akkor is, ha a váradiak nem.
Hirdetés

Gyorsabb és hatékonyabb határ menti közlekedést várnak az illetékesek attól a Nagyváradot a magyarországi Biharkeresztessel összekötő gyorsforgalmi úttól, melynek építését szerdán kezdték meg egy román–magyar uniós pályázat keretében. A beruházás érdekében a nagyváradi önkormányzat a rendszerváltás óta tapasztalt legnagyobb mértékű kisajátítást hajtotta végre, és nem kevesebb, mint nyolc vállalat társult, hogy az építkezés egy év alatt elkészüljön.

A határon átívelő, magyar–román program keretében, Biharkeresztessel partnerségben megpályázott uniós projekt révén a vissza nem térítendő finanszírozás 7,5 millió euró, így a közel 15 millió eurós beruházás több mint felét a városkasszából fizetik, a kisajátított telkekért pedig eddig 6,2 millió lejt fizettek.

Igaz, több tulajdonos is elégedetlen volt a megítélt összeggel, ketten közülük jelenleg is perben állnak emiatt a polgármesteri hivatallal. A bírósági eljárás azonban nem változtat a sokat vitatott kisajátításon, így nem befolyásolja a régóta tervezett építkezést.

A Kolozsvári úton beérkező, illetve a városból kivezető forgalmat a Sebes-Köröst a Szilvásnál átívelő, még mindig kivitelezés alatt álló híd segítségével vezetnék rá a több mint 3,5 kilométer hosszú új, kétsávos aszfaltcsíkra. Ez a dombon át vezetné ki a nagyállomás mögötti híd mellé az autós közlekedést a városközpontból.

Hirdetés

Ezzel mintegy összekötné a Dragoş Vodă negyedet az Oncsa és Biharpüspöki városrészekkel, ezt ugyanis Nagyvárad körgyűrűje jelenleg nem oldja meg, mint ahogyan a városi tumultust sem orvosolja. A jelenlegi terelőút mentén egyébként szintén dolgoznak az útépítők, hogy jövő év decemberégig befejezzék a Szentandrási út és az Aradi út kereszteződésénél készülő felüljárót.

Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere szerint az új gyorsforgalmi út „jelentősen hozzájárul majd a közlekedési dugók felszámolásához, és több esetben lerövidíti a távolságokat”.
 

Hirdetés