Lemondott képviselői mandátumáról Hrebenciuc

A korrupcióellenes ügyészség három ügyben is nyomoz ellene.
Hirdetés

Lemondott kedden képviselői mandátumáról a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) befolyásos politikusa, Viorel Hrebenciuc, aki ellen három ügyben is nyomoz az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA), amely korábban a politikus előzetes letartóztatásba helyezését is kezdeményezte.

Mint arról beszámoltunk, Hrebenciucot azzal gyanúsítják, hogy törvénytelenül kért információkat az ellene zajló DNA-eljárásokról, illetve egyik párttársát megpróbálta rávenni, hogy gyakoroljon nyomást az iagzságügy-miniszterre a korrupcióellenes törvény módosítása érdekében, oly módon, hogy kikerüljön belőle az a cikkely, amely alapján elítélhetnék. Cserében támogatást ígért párttársának a pártelnökség elnyerésére.

Hrebenciuc cáfolta a vádakat, ugyanakkor azt mondta: lemondásáról egyedül, egyeztetés nélkül döntött, és áll az ügyészek rendelkezésére. A DNA mostantól elvileg azt követően veheti őrizetbe a veterán, nagy befolyással rendelkező politikust, aki eddig a képviselőház alelnöke volt, hogy a képviselőház plénuma – várhatóan hétfőn – tudomásul veszi a lemondás tényét.

A politikus előzetes letartóztatásban helyezését még múlt héten kezdeményezte a DNA, mivel azzal gyanúsítják, hogy többedmagával közbenjárt annak érdekében, hogy arra jogosulatlan személyek visszaszolgáltatás jogcímén erdőkhöz és egyéb ingatlanokhoz jussanak.

Néhány hónapja azzal gyanúsították meg, hogy nyomást gyakorolt az adiovizuális tanácsra egy párttársa televíziós csatornájának sugárzási engedélye érdekében.

Hirdetés