Felelőtlenül kezeljük hitelkártyáinkat

Országos szinten mintegy 530 millió lej tartozást halmoztak fel a hitelkártya-tulajdonosok.
Hirdetés

Könnyen jött pénz könnyen megy. Különösen érvényes ez a bankok által kedvezményesnek feltüntetett, könnyen megszerezhető hitelkeretekre, melyet hajlamosak vagyunk felelőtlenül kezelni, így az időben történő kamatmentes visszafizetés elmulasztásakor óriási összegeket vagyunk kénytelenek visszafizetni. 

Az elsősorban online vásárlásokra, vagy a részletekben történő kifizetésekre ajánlott hitelkártyák tulajdonosai Romániában nem rendeltetésszerűen használják a kártyát, könnyen beleesnek a túlköltekezés csapdájába, ugyanakkor az átmeneti pénzügyi gondokkal küszködő felhasználók a mindennapi bevásárláskor is ezt használják. A probléma azzal kezdődik, hogy a levásárolt összeget nem fizetik vissza a bank által meghatározott türelmi időszak lejártáig – ami banktól függően 45-60 nap. Egy 5000 lejes hitelkeretre évi 25 százalékot fizetettnek a bankok, ugyanakkor akár 30 százalékos kamatot kell kifizetniük azoknak, akik készpénzt vesznek fel a hitelkártyájukról. A kártyatulajdonosok legalább 20 százaléka késik a visszafizetéssel, országos szinten 530 millió lej tartozást halmozva ezzel fel.
 
A Digi 24 által megszólaltatott bróker, Dragoş Nichifor felhívta a figyelmet: a hitelkártyák nem azért voltak kitalálva, hogy szorult helyzetben a mindennapi betevőt megvásároljuk belőle. A bankoknak azonban az óriási kamatok miatt nincs ellenére, hogy a sok romániai hiteles erre használja.  
 
Fotó: www.revista-piata.ro

Hirdetés