Down-kóros gyereket diszkriminált a magyar iskola?

Megalázó helyzet alakult ki. Ki a hibás?
Hirdetés

A diszkriminációellenes tanácshoz fordultak annak a Down-szindrómás kisfiúnak a szülei, akinek neve lemaradt az elsőosztályosok listájáról, hiába végezte el ugyanabban a szászmedgyesi magyar iskolában, egészséges gyerekek közt nagyobb gond nélkül a nulladikot az előző évben. A szülők az új tanítónő elutasító magatartására panaszkodnak: az évnyitón rá sem nézett a gyermekre. A tanítónő állítja: nem vette észre. Az igazgató szerint valahol középen lesz az igazság.

Törvény szerint az előkészítő osztályba beírt gyermekeket nem szükséges egy év múlva újra beíratni, így egy szászmedgyesi házaspár igencsak meglepődött, amikor idén szeptember 15-én a régi osztálytársaké mellett a diák neve nem szerepelt az ajtóra kifüggesztett névsorban.

A Báthory István Általános Iskola első osztályának tantermében névcetlik jelölték mindenkinek a helyét, egyedül a gyermekeküknek nem volt hová leülnie, őt nem várta évnyitó ajándék. A szülők szerint a tanítónő rájuk sem nézett, nekik háttal állt, és csak a többi gyerekkel foglalkozott. A Kiss-házaspár a diszkriminációellenes tanácshoz fordult ebben az ügyben.

Ennek a megalázó helyzetnek voltak már előzményei – számolt be a kisfiú édesapja: szeptember 10-én telefonáltak a tanfelügyelőségtől, miszerint panasz érkezett hozzájuk, és megkérik a szülőket, vegyék ki sérült gyermekük dossziéját az iskolából. Mint később kiderült: a tanfelügyelőség névtelen feljelentés alapján lépett. Amikor pedig a szülők az évnyitón tapasztalt hátrányos megkülönböztetés miatt hivatalos úton fordultak a tanfelügyelőséghez, a válaszlevelet az Erdélyi Református Egyházkerület püspökségére címezték. Ezt az egyházkerület kancellárja és tanügyi előadó tanácsosa sem találta indokoltnak, függetlenül attól, hogy Kiss Csaba, a Down-szindrómás kisfiú édesapja, református lelkész.

További részletek, a tanítónő és a diszkriminációellenes illetékes álláspontja az alábbi linken.
 

Hirdetés