Akcióterv készül a medvék által okozott gondok orvoslására

Ígéri Korodi Attila környezetvédelmi miniszter. Szerinte az új szabályokat a jövő év első felében foglalnák bele a kötelező érvényű eljárásokba, és a szükséges pénzügyi háttereket is biztosítanák.
Hirdetés

Nagyszabású akciótervet dolgoz ki, és bocsát közvitára a környezetvédelmi minisztérium, hogy megoldásokat találjon a településeken garázdálkodó medvék által okozott egyre súlyosbodó helyzetre. Korodi Attila környezetvédelmi miniszter azt mondja, hogy több szakmai fórumon már lezajlott, a következő hetekben pedig a különböző egyetemeken egyeztetnek a témáról.

Mint részletezte, górcső alá veszik a legeltetés, az erdészet, a vadászat, a mezőgazdaság és a településfejlesztés viszonyrendszerében is a védett vad számának korlátozását. Ugyanakkor cselekvési táblázat is készül, melyről kikérik a zöldszervezetek, a vadásztársaságok és a többi érintett véleményét.

A medve és a külvilág kapcsolatát szabályozó szakmai anyagot a közeljövőben bocsátják közvitára. A miniszter szerint a folyamat addig tart, amíg az érintett felek minden aggodalmát sikerül szétoszlatni.

Korodi tervei szerint a szabályokat a jövő év első felében foglalnák bele a kötelező érvényű eljárásokba, és a szükséges pénzügyi háttereket is biztosítanák.

Amint arról beszámoltunk, a napokban több székelyföldi elöljáró is hatékonyabb fellépést sürgetett a térségben garázdálkodó medvék megfékezésére. Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök a katasztrófaelhárító bizottság összehívását kérte, míg Marius Popică Kovászna megyei prefektus kvótán felül lövetné ki a kárt okozó nagyvadakat.

Hirdetés

A környezetvédelmi tárca vezetője szerint első lépésként szigorúan szakmai intézkedéscsomaggal akarnak előrukkolni, ebbe építik majd be a különböző, megvitatott javaslatokat.

Kép: www.trofea.ro

 

Hirdetés