Ingyen katalógussal bátorítják az anyanyelvhasználatot

Szeretné, ha cégének híre minél több kolozsvári és Kolozsvár környéki háztartásba eljutna? Feliratozzon és kommunikáljon magyarul!
Hirdetés

Az anyanyelvhasználatot szorgalmazó Igen, tessék! mozgalom januárban ingyen eljuttatja a kolozsvári agglomeráció magyar háztartásaiba azoknak a térségben működő cégeknek a jegyzékét, amelyek magyarul is kommunikálnak ügyfeleikkel.

Erről Talpas Botond, az Igen, tessék! mozgalom elnöke számolt be csütörtökön egy kolozsvári sajtótájékoztatón. A cégkatalógusba működési területük alapján csoportosítva kerülnek be a magyarul is kommunikáló cégek. A 21 ezer példányban kinyomtatandó füzet azt teszi majd lehetővé, hogy a magyarul beszélő kolozsváriak megtalálják azokat a cégeket, amelyek anyanyelvükön szolgálják ki őket. A mozgalom évente készül kiadni a Zöld okos című füzetet, melyet az Igen, tessék! havilap januári számával együtt kapnak meg a kolozsvári és a város környékén élő magyar családok.

Talpas Botond örömhírként számolt be arról, hogy immár a multinacionális cégek némelyike sem idegenkedik attól, hogy piros-fehér-zöld zászlóval is ellátott magyar standot hozzon létre, és magyarul feliratozzon kolozsvári üzleteiben. Példaként a Billa, a Profi és a Kaufland áruházakat említette. Hozzátette, a multinacionális cégek folyamatosan mérik, hogy van erre igény a vásárlók körében. „Ha ők ezt bevállalják, akkor a kis és középvállalkozókat is könnyebb meggyőzni” – magyarázta Talpas Botond.

Az Igen, Tessék! mozgalom 2011-ben indult Kolozsváron, és azt tűzte ki célul, hogy a kisebbségek anyanyelvhasználatát bátorítsa elsősorban a kereskedelmi szférában. A mozgalomhoz csatlakozó kereskedelmi egységek Igen, tessék! feliratú matricával, kitűzővel jelzik ügyfeleik számára, hogy beszélnek magyarul. Általános jelenség ugyanis, hogy a kisebbségben élő magyarok az üzletekben, hivatalokban románul szólalnak meg, ha nem tudják, hogy a megszólított személy beszél-e magyarul.
 

Hirdetés