Hatalmas korrupciós botrány van kibontakozóban erdőbiznisz miatt

Bűnvádi eljárás indult két PSD-csúcsvezető ellen, a román királyi család tagjait és bírákat is kihallgattak egy erdő-visszaszolgáltatási ügyben.
Hirdetés

Ilie Sârbu PSD-szenátor, Viorel Hrebenciuc és Ioan Adam parlamenti képviselő ellen bűnvádi eljárást indított a korrupcióellenes ügyészség (DNA), Adam Crăciunescut, az állami erdőgazdálkodási társaság, a Romsilva igazgatóját bírósági felügyelet alá helyezték egy illegális erdő-visszaszolgáltatási ügyben.

Sârbu és Hrebenciuc a PSD legbefolyásosabb vezetői közé tartoznak. Sîrbu egyébként

Victor Ponta miniszterelnök apósa

(Ponta felesége Daciana Sârbu EP-képviselő, esküvűjökün Geroge Maior, a SRI vezetője volt a násznagy), Hrebenciuc pedig a szociáldemokraták szürke eminenciása, aki hosszú ideje a háttéralkukat, tárgyalásokat és egyezkedéseket bonyolítja le.

A vizsgálat során, amelyet a Brassó megyei DNA folytat, szerdán kihallgatták Sârbut, Hrebenciucot, Adamot és Crăciunescut is.

Adamot azzal gyanúsítják, hogy befolyásával visszaélve 2012-ben elérte, hogy a Kovászna megyei törvényszék 23 ezer hektár helyett

43 ezer hektár

Bákó megyében elterülő erdőt szolgáltasson vissza egy személynek. Ezt követően Hrebenciuc Sârbu közvetítésével közbenjárt a Romsilva igazgatójánál a visszaszolgáltatási folyamat gyorsítása érdekében.

Hirdetés

A DNA szerint az ügylettel több mint 300 ezer eurós kár érte az államot.

Szerdán kihallgatták az ügyben Adam feleségét, Roxana Adam bírónőt a Brassó Megyei Törvényszékről, valamint a Kovászna Megyei Törvényszék két bírását, Ördög Loránd Andrást és Gabriel Uţă-t.

Szintén kihallgatták

a román királyi család két tagját,

Pál herceget és feleségét, Lia hercegnőt. A hercegi párt azzal gyanúsítják, hogy törvénytelen úton megpróbálták elérni 30 ezer hektár Suceava megyei erdő visszaszolgáltatását. Pál hercegék bukaresti villájában szerdán házkutatást tartottak a DNA ügyészei.

Hirdetés