Továbbra is RMDSZ-es vezeti Kolozs megyét

Vákár Istvánt ismét ideiglenes tanácselnökké választották a kollégái. Elődje, Uioreanu korrupció miatt ül börtönben.
Hirdetés

A Kolozs megyei önkormányzat csütörtöki ülésén újra Vákár Istvánt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott alelnökét bízta meg az elnöki teendők ideiglenes ellátásával.

Az elnöki tisztség azt követően üresedett meg, hogy a korrupció gyanújával letartóztatott és hónapok óta vizsgálati fogságban levő Horea Uioreanu a múlt héten lemondott az elnöki tisztségről. Uioreanu a bíróság előtt beismerte, hogy jelentős pénzösszegeket kapott üzletemberektől, de tagadta a korrupció vádját. Állítása szerint a pénzadományok pártja választási kampányát szolgálták.
 
A tisztség betöltésére időközi választást kell szervezni Kolozs megyében. Addig Vákár István vezetheti a megyei önkormányzatot, aki mielőbb meg szeretné szervezni az időközi választást.
 
A törvény értelmében az elnök akadályoztatása esetén jogköreit a testület egyik alelnöke gyakorolhatja. Vákárnak immár másodszor szavazott bizalmat a jobboldali többségű testület, melynek a másik választása a baloldali alelnök megbízása lett volna. 
 
Az RMDSZ politikusa június elején vette át a tisztségéből akkor még csak felfüggesztett Horea Uioreanu elnöki jogköreit.

Hirdetés