Bukta lesz az Első autó program

Mert nem azoknak szánják, akiknek szükségük lenne rá.
Hirdetés

Célcsoportot tévesztett, ezért várhatóan nem lesz sikeres az Első autó állami hitelgaranciaprogram, állítják egybehangzóan a háromszéki autókereskedők.

A kormány jövő heti ülésén dönt az autóipart támogató programjáról, így novembertől beindulhat az Első autó-akció, amellyel évi 20 ezer új autó vásárlását kívánják elősegíteni, ezzel támogatnák az autóiparban dolgozó mintegy 200 ezer személy munkahelyének megőrzését. Főként a 18–35 év közötti korosztályt támogatnák abban, hogy legtöbb 50 ezer lejes gépkocsit vásároljanak, államilag garantált kedvezményes hitellel.
 

A háromszéki autókereskedők azonban úgy vélik, a program a korosztályi behatárolás miatt nem tudja elérni a célját. Egy sepsiszentgyörgyi, franciaautó-kereskedés értékesítője, Molnár Attila szerint az új gépkocsit vásárlók 90 százaléka a 40 év fölötti korosztályból kerül ki, a fiatalabb korosztálynak nincs pénze új autóra. Molnár arra is rávilágított, hogy az 50 ezer lejes értékküszöb a hazai gyártókat hozza előnyös helyzetbe. Ezen az áron csak Daciát, esetleg Fordot lehet vásárolni, mert a nevesebb külföldi márkák drágábbak.

Ezáltal viszont a piac torzulásához járul hozzá a kormányprogram.
 

Hirdetés