Törvénytelen Sepsiszentgyörgy zászlaja

Ha székely település fogad el saját zászlót, az törvénytelen, és kész. Van még kérdés?
Hirdetés

Jogerős ítéletben mondta ki kedden a brassói táblabíróság, hogy Sepsiszentgyörgy város zászlaja törvénytelen. Az ítélet indoklását később teszik közzé, Antal Árpád polgármester azonban már bejelentette, hogy a strasbourgi emberi jogi bíróság elé viszik az ügyet, hogy mindenki lássa, milyen diszkrimináció éri a magyarokat Romániában.

A sepsiszentgyörgyi város¬zászlót 2008-ban fogadta el a helyi önkormányzat, és a vá¬ros – kormányhatározattal jóváhagyott – címerét tartalmazza félig kék, félig arany háttérrel. Kovászna megye prefektusa jóval a törvényes határidő lejárta – hat hónap helyett négy év – után támadta meg, ezt a bíróságon is megállapították, ennek ellenére idén januárban alapfokra visszautalták a pert, most pedig el is jutottak a végső döntésig.

Antal Árpád szerint ez nagyon jól bizonyítja, hogy Romániában az igazságszolgáltatást a magyar közösség jogainak korlátozására használják, hiszen országszerte több tucat, de az is lehet, hogy már több száz településnek és megyének van saját zászlaja, csak „ebben a két és fél megyében”, azaz a székely vidékeken tilos a helyi közösségek jelképeit használni.

 

Hirdetés