Hamarosan érkezik a Csíki és a Székely sör

Transzszilván szellemű komlóbolondok, malátarajongók, figyelem: hamarosan a lelketeknek (és az ízlelőbimbóitoknak) kedves nedűk jelennek meg a piacon.
Hirdetés

Készen áll a Csíki Sör, valamint a Székely Sör gyártására és forgalmazására a Csíki Sör Manufaktúra. Amint megkapják a végső engedélyt, hozzáfognak a termeléshez. Ígéreteik szerint novemberben már az üzletek polcaira kerülhetnek az új sörmárkák.

Simonffy Árpád sörfőzőmester elmondta, a Csíki Sör, valamint a Székely Sör típusát tekintve a lager, azaz az alsóerjesztésű világos sörökhöz tartozik, azon belül is a bock típushoz.

„Ünnepi sörtípusként is ismerik a magas alkoholtartalma miatt”

– magyarázta Simonffy. Hozzátette, enyhén édeskés ízű, nem annyira világos színű, alkoholtartalma pedig hatszázalékos – jellemezte a sört Simonffy.

Kézműves sört gyártanak, ugyanis adalékanyagok és enzimek felhasználása nélkül, csak kizárólag víz, komló és maláta, valamint élesztő hozzáadásával készítik a sört,

betartva az 1516-ban megjelent bajor sörgyártás tisztaságára vonatkozó törvényt.

A sörfőző mester azt is elárulta, hogy a gyártáshoz szükséges sörárpát Szlovákiából, a komlót Segesvár környékéről szerzik be, a vizet pedig saját vízkútjaikból. A Csíkszentsimonban gyártandó sörök receptjeit egyébként a Sapientia EMTE élelmiszeripari tagozatával közösen állították össze.

Hirdetés

Lénárd András, a Csíki Sör Manufaktúra többségi tulajdonosa elmondta, eredetileg október elsejétől szerették volna elindítani a termelést, de még várniuk kell a pénzügyminisztériumtól a végső engedélyre, ugyanis egy hónapban csak egyszer ülésezik az engedélykérelmeket elbíráló bizottság. Hogy mennyibe kerülnek majd az új sörök, és hol forgalmazzák őket, az alábbi linkre kattintva kiderül.

Kép: erdelyimagyar.wordpress.com

Hirdetés