Börtönbe vonult Sorin Roşca Stănescu nemzeti liberális szenátor

A szenátusból a rács mögé: ez volt Sorin Roşca Stănescu PNL-s felsőházi tag útja. Na jó, nem egyenesen a szenátusból indult, de az úti cél stimmel.
Hirdetés

Kedden késő délután börtönbe vonult Sorin Roşca Stănescu egykori újságíró, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátora, miután a bukaresti táblabíróság jogerősen két év négy hónap szabadságvesztésre ítélte a Rompetrol-ügyben. Ugyanebben az ügyben ugyancsak letöltendő, két év nyolc hónapos börtönbüntetésre ítélték Sorin Pantiş volt távközlési minisztert.

Stănescut bennfentes információk felhasználásával, valamint bűnszervezet támogatásával vádolták, Pantişt pedig a piac manipulálásával, illetve szintén bűnszervezet támogatásával.

Az ügy fő vádlottja a két hónappal ezelőtt elhunyt üzletember, egykori PNL-s politikus, Dinu Patriciu, a Rompetrol kőolajcég egykori tulajdonosa volt, akit azonban vádlott-társaival együtt 2012-ben alapfokon felmentett a vádak alól a bukaresti törvényszék.

Az ügyben Patriciu mellett tizenkét személy ellen emeltek vádat. Egyikük Erős Viktor, a tőkepiaci felügyelet akkori magyar tagja, aki ellen bűnpártolás miatt emeltek vádat, most két év felfüggesztett szabadságvesztést kapott.

A Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) ügyészei még 2006-ban emeltek vádat Dinu Patriciu ellen. Az ügyészek szerint Patriciu a Rompetrol Rt. főrészvényeseként törvénytelenül hajtott be 85 millió dollár értékű adósságot Líbiából, holott a behajtási jog az államot illette volna meg.

Hirdetés

Ugyancsak törvénytelenségre derült fény a Rompetrol részvényeinek tőzsdei bevezetése kapcsán. A kőolajipari társaság értékpapírjait 2004. április 7-én jegyezték a bukaresti értéktőzsdén, és a megszabott piacnyitás előtt negyed órával ajánlat, ún. előnyitás alapján állapították meg a 116 lejes részvényárat.

A legfőbb ügyészség szerint Patriciuék alaptalan és irreális ár megszabásával manipulálták a Rompetrol-részvények tőzsdejegyzését, és többek között Sorin Roşca Stãnescu is vásárolt a részvényekből, akit Patriciu előre értesített a tranzakció körülményeiről. Hasonló módon bennfentes információval látta el Sorin Pantişt is.
 

Hirdetés