Hallott már az autonómiatervezetről? Ön egy igazi kisebbségi

Legalábbis ez derül ki egy friss közvélemény-kutatásból. A romániai lakosság többségének ugyanis gőze nincs, hogy létezik ilyen. A tájékozottak többségének viszont rossz véleménye van a statútumról.
Hirdetés

A romániai felnőttek több mint fele nem hallott az RMDSZ szeptember közepén közzétett székelyföldi autonómiatervezetéről, akik viszont tudnak a kezdeményezésről, többnyire rossz véleménnyel vannak róla – derült ki egy hétfőn ismertetett felmérésből. Az Avangarde szociológiai intézet szeptember 20-28-a között végzett – az etnikai toleranciával és más országok megítélésével kapcsolatos – közvélemény-kutatást Románia felnőtt lakosságának nézeteit 3 százalékos hibalehetőséggel tükröző, ezerfős reprezentatív mintán.

A megkérdezettek 56 százaléka nem tudott a Székelyföldnek regionális autonómiát előirányzó törvénytervezetről, 28 százaléka mondta azt, hogy ismeri a kezdeményezést, és 15 százalék volt azok aránya, akik hallottak róla, de nem tudják, mit tartalmaz.

Nagyon nem csípik

A tervezetet ismerők (28 százalék) közül a válaszadók 89 százaléka állította azt, hogy rossz véleménnyel van róla. A székelyföldi autonómiastatútumot elutasítók 44 százaléka arra hivatkozott, hogy Románia egységes állam, 23 százalékuk szerint a kezdeményezés „nem tiszteli Romániát”, 18 százalékuk szerint pedig készítői „nem gondolnak az ott élő románokra”.

A tervezetet ismerők 6 százaléka mondta azt, hogy jó véleménnyel van róla.

A felmérés résztvevőinek 80 százaléka vélekedett úgy, hogy a románok „nagyon toleránsak” a magyar kisebbséggel szemben, 12 százalékuk szerint pedig

„kicsit toleránsak”.

A megkérdezettek 57 százaléka szerint Romániában nem kell etnikai konfliktustól tartani, míg 27 százalékot tett ki azok aránya, akik szerint fennáll ennek a veszélye. Ez utóbbiak 77 százaléka a magyar, 22 százaléka pedig a roma kisebbség miatt tart egy etnikai konfliktus kirobbanásától.

Hirdetés

Arra a kérdésre, hogy melyik kisebbséggel a legrosszabb a románok kapcsolata, a megkérdezettek 40 százaléka a romákat,

31 százaléka pedig a magyarokat jelölte meg.

Ugyanakkor a válaszadók 42 százaléka mondta azt, hogy nem szeretné, hogy roma, illetve 11 százaléka, hogy homoszexuális szomszédja legyen, míg a magyarok szomszédságát 5 százalék tartaná kellemetlennek.

A Romániával szemben leginkább ellenséges országra vonatkozó kérdésnél a válaszadók 24 százaléka Oroszországot, 11 százaléka Magyarországot, 5 százaléka pedig Nagy-Britanniát nevezte meg.

Az IRES szociológiai intézet egy évvel korábbi közvélemény-kutatása egyébként még azt mutatta, hogy a románok leginkább Magyarországot tekintik legfőbb rosszakarójuknak: akkor a válaszadók 41 százaléka találta Magyarországot a Romániával szemben leginkább ellenséges országnak, míg Oroszország a lista második helyén szerepelt 27 százalékkal.
 

Hirdetés