Felpörgött az ipar, borúlátó az IMF

Jóval több idén az ipari megrendelés, az IMF szerint mégsem nő akkorát Románia gazdasága, ahogy júniusban gondolta.
Hirdetés

Az év első nyolc hónapjában 6,1 százalékkal nőttek az ipari megrendelések a tavalyi hasonló időszakhoz képest – közölte kedden az Országos Statisztikai Intézet.

Legnagyobb mértékben, csaknem 30 százalékkal, a tartós használati cikkek ágazatában nőttek a megrendelések.
 
Augusztusban éves szinten 2,2 százalékkal csökkentek a megrendelések a tavalyi nyolcadik hónaphoz képest, főleg a tőkejavak ágazatában tapasztalt 8,9 százalékos visszaesés miatt. Az első nyolc hónapban az iparban tevékenykedő vállalatok árbevétele 8,9 százalékkal nőtt. Ehhez a növekedéshez legnagyobb mértékben a feldolgozóipar (9 százalék) és a kitermelő ipar (8,1 százalék) járult hozzá.
 
Az első hét hónapban 8,5 százalékkal nőtt az ipari termelés a kiigazítatlan érték szerint az előző év hasonló időszakához képest. 
 
A kormány idén 2,5 százalékos gazdasági növekedésre számít, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) viszont már csak 2,4 százalékosra a korábbi 2,8 százalékhoz képest – írta kedden a Mediafax hírügynökség.
 
A kormány és az IMF a tavaly év végén 2,2 százalékos idei gazdasági növekedéssel számolt. Ekkora GDP-bővüléssel számolva készült el a 2014-es költségvetés-tervezet. Az idei biztató gazdasági előrejelzések hatására júniusban az IMF 2,8 százalékra növelte várakozását. 
 
Az IMF a kedden közzé tett World Economic Outlook (WEO) jelentésben mérsékelte a román gazdasággal kapcsolatos várakozásait, és a román kormány várakozásaihoz igazította előrejelzését.
 
Az idei első fél évben a GDP 2,4 százalékkal nőtt a kiigazítatlan érték szerint, a kiigazított érték alapján a növekedés 2,6 százalékos volt a tavalyi első hat hónaphoz képest. A gazdaság viszont technikai recesszióba került, miután két egymást követő negyedévben csökkent a GDP. Az első negyedévben 0,2 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye a tavalyi év utolsó három hónapjához képest, az idei második negyedévben pedig 1 százalékkal esett vissza a GDP az első negyedévhez képest.
 
Tavaly a gazdaság teljesítménye 3,5 százalékkal nőtt.
 

Hirdetés