Ferdít a magyar oktatás kapcsán a román miniszter

Mihnea Costoiu a kelleténél talán kissé lazábban kezeli a tényeket, amikor a magyar nyelvű felsőoktatás helyzetéről beszél.
Hirdetés

A román állam kiemelt jelentőséget tulajdonít az anyanyelvű oktatásnak, ezért minden szinten és szakon támogatja, illetve finanszírozza a kisebbségi nyelveken szervezett oktatást – jelentette ki szombaton Mihnea Costoiu, a bukaresti kormány felsőoktatásért felelős tárca nélküli minisztere az Agerpres hírügynökségnek, Semjén Zsolt bírálatára reagálva.

A magyar miniszterelnök-helyettes a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi kollégiumának pénteki avatóján megjegyezte: szégyen, hogy a – magyarországi költségvetési támogatásból működő – tanintézmény finanszírozásához

a román állam egy fillérrel sem járul hozzá.

Semjén Zsolt szerint ezáltal Románia román állampolgárokat diszkriminál.

„Romániában a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok és hallgatók az óvodától az egyetemig anyanyelvükön tanulhatnak. Olyan romániai egyetemeken, mint a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE), a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE), és a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem államilag finanszírozott magyar tannyelvű felsőoktatás működik” – mutatott rá Costoiu.

A miniszter megjegyezte, hogy a román állam

etnikai megkülönböztetés nélkül

ösztöndíjakat, utazási kedvezményeket, ingyenes táborokat, bentlakásokat és ellátást is biztosít az egyetemi hallgatóknak.

„Örömömre szolgál, hogy egy nyitott, európai, korszerű oktatási rendszerünk van, amely támogatja az etnikai kisebbségeket nyelvük és identitásuk megőrzésében” – jelentette ki Mihnea Costoiu felsőoktatási miniszter.

Hirdetés

Romániában az oktatási törvény nem teszi lehetővé egy

önálló állami magyar egyetem

megszervezését, amit a magyar közösség 1990 óta nyíltan követel. Az önálló Bolyai Egyetem újraindítását sürgető tízezres tüntetéseket és több mint 600 ezer összegyűjtött aláírást Bukarest szakadár törekvésnek bélyegezte meg.

A 2011-ben elfogadott új tanügyi törvény előírta, hogy a multikulturális (többnyelvű) kétnyelvű egyetemeken működő magyar tagozatok az intézményen belül bizonyos önállóságot kapjanak, de a három tanintézmény közül ez csak kettőben valósult meg: a MOGYE román többségű szenátusa az egyetemi autonómiára hivatkozva a magyar tagozat autonómiáját elszabotálta.

A romániai állami felsőoktatásban az utóbbi húsz évben valóban bővült a magyar tannyelvű kínálat, de továbbra is megoldatlan a magyar tannyelvű műszaki, mezőgazdasági, állatorvosi és jogi képzés az állami felsőoktatásban.

Romániában a magyar fiatalok nem képviseltetik magukat számarányuknak megfelelően a felsőoktatásban: míg a romániai magyarság az összlakosság 6,5 százalékát teszi ki, az egyetemisták mintegy 4 százaléka magyar és alig 1,2 százaléka tanul magyarul.
 

Hirdetés