’56 egyik legismertebb partiumi áldozatáról emlékeztek meg

Aki református pap volt, és államellenes összeesküvés vádja miatt végezték ki.
Hirdetés

Az 1956-os magyarországi forradalmat követően államellenes összeesküvés vádjával kivégzett Sass Kálmán református lelkészről emlékeztek meg szombaton és vasárnap a partiumi Érmihályfalván.

Tőkés László európai parlamenti képviselő sajtóirodájának tájékoztatása szerint a 110 éve született lelkészről szombaton konferenciával, ifjúsági rendezvényekkel, emléktárlattal és virrasztással emlékeztek meg. Vasárnap az istentiszteleten idézték fel alakját, és márvány obeliszkkel megjelölt emlékhelyet avattak fel tiszteletére a református temető ravatalozója mellett. A szamosújvári börtönben

1958 decemberében kivégzett Sass Kálmán

sírját mind a mai napig nem azonosították, a lelkészt és társait nem rehabilitálták.

A vasárnapi rendezvényen a Sass család tagjaként vett részt Fazekas Sándor, Magyarország földművelésügyi minisztere. Beszédében elmondta, Sass Kálmánnak a bűne az volt, hogy magyar volt és keresztény, ezért kellett elszenvednie neki és családjának is a retorziókat.

A református istentiszteleten Tőkés László hirdetett igét. Méltatta az elődök áldozatkész nemzet- és egyházszolgálatát, szót emelt a napjainkban tapasztalható közöny, elfáradás és fásultság ellen, közösségi kiállásra és az 1989 után megnyílt úton való továbbhaladásra biztatott.

Sass Kálmánt

államellenes összeesküvés vádjával

Hirdetés

tartóztatták le 1957 februárjában 37 érmihályfalvi lakossal együtt. A vádlottak többségét több évig tartó szabadságvesztésre, három embert: Sass Kálmánt, Hollós István tanárt és Balaskó Vilmos lelkészt halálbüntetésre ítéltek. Balaskó ítéletét később életfogytiglanra módosították, Sass Kálmánt és Hollós Istvánt 1958 decemberében agyonlőtték. Sass Kálmán családját dél-romániai munkatelepre deportálták, ahonnan rokonai csak kilenc év múlva szabadultak.

 

 

Hirdetés