Victor nem vacsizik Viktorral

Ponta Orbán hanyagolásával kampányol Băsescu ellen, aki viszont az alkotmányba nem tűr magyar politikusi beleszólást. Jelentsen ez bármit. Például autonómiát.
Hirdetés

A romániai magánlátogatáson tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök fogadása miatt bírálta Traian Băsescu államfőt az ország kormányfője pénteken.

A Mediafax hírügynökség jelentése szerint Victor Ponta egy dél-romániai kampányrendezvény után szerencsétlennek nevezte, hogy Traian Băsescu „baráti vacsorára” hívta Orbán Viktort, akit az Amerikai Egyesült Államok is bírált politikája miatt. Hozzátette, ő maga elnökként nem ült volna le „elvtársi vacsorára” Orbán Viktorral. „Láthatják, miniszterelnökként sem tettem” – jelentette ki a romániai államelnöki tisztség megszerzéséért kampányoló Victor Ponta.
 
Traian Băsescu korábban elmondta, amikor értesült, hogy Orbán Viktor Kolozsvárra megy magánlátogatásra, meghívta Bukarestbe is, hogy a román-magyar kapcsolatok alakulásáról beszélgessenek. 
 
Az államfő közölte: többek között arról a módról kíván beszélgetni Orbán Viktorral, ahogyan egyes magyar politikusok viszonyulnak olyan kérdésekhez, amelyeket a román alkotmány szabályoz. Hozzátette a román-magyar kapcsolatokat veszélyeztető kockázatokat is szóba kívánja hozni.
 
Traian Băsescu elnöknek decemberben jár le második, egyben utolsó mandátuma. A novemberi elnökválasztás egyik esélyese Victor Ponta miniszterelnök. A hazai belpolitikát az elmúlt években a Ponta-Băsescu ellentét határozta meg.

Hirdetés