Erdélyiesíteni Romániát– elkezdte kampányát az EMNP

„Van jó választás” – ezzel a jelszóval veti bele magát a választási kampányba Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt államfőjelöltje, aki továbbra is vitázna Kelemen Hunorral.
Hirdetés

Míg Victor Ponta egy kétmillió euróba kerülő megarendezvénnyel, Kelemen Hunor pedig egy 20 ezer eurós kampánynyitóval kezdte el választási szereplését, addig az EMNP kampánynyitója alig 100-200 lejbe került, utalt a párt kolozsvári székházának nagytermében látható választási anyagokra Toró T. Tibor Néppárt-elnök sajtótájékoztatón, amelyet Szilágyi Zsolt elnökjelölttel közösen tartott  csütörtökön Kolozsváron.

Ez szimbolikus értékű, mivel a választási kampány egy hónapja alatt a Néppárt pompa és külcsín nélküli,

ember- és közösség-közeli kampányt

kíván folytatni, amelynek keretében Szilágyi Zsolt elnökjelölt végigjárja az erdélyi településeket, hogy minél több emberrel találkozzon – mondta.

A kampányban a Néppárt szövetségesei a Székely Nemzeti Tanács, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, valamint az európai regionalista és autonomista pártokat tömörítő Európai Szabad Szövetség –  tette hozzá Toró.

Az EMNP választási programja megtekinhető ide kattintva

 

A kampány jelmondata a

Van jó választás,

ami jelzi, hogy az erdélyi magyaroknak igenis van reális választási lehetősége, és ez egyben jó választás is Szilágyi Zsolt személyében. Az EMNP választási programjának címe Föderális Romániát, autonóm történelmi régiókat! Társadalmi békét a többség és a nemzeti közösségek között!, központi fogalma az autonómia, célja pedig egy nem centralizált, szövetségi Románia létrehozása – mondta a pártelnök.

Szilágyi Zsolt szerint az idei elnökválasztáson a két magyar jelölttel az erdélyi magyar közösség új esélyt kapott arra, hogy rajtuk keresztül felmutathassa azokat a kérdéseket és jövőképeket, amelyek a közösséget 25 éve foglalkoztatják. „A választás tétje emellett az is, hogy sikerül-e meggyőzni a román társadalmat arról, hogy az autonómia és a föderalizmus követelésével tulajdonképpen

a normalizálódást szeretnénk”

– mondta.

A Néppárt megkapta François Alfonsi, az Európai Szabad Szövetség elnökének támogató üzenetét, és megkapta a Magyar Polgári Párt levelét is, amelyben a polgáriak öt alkotmánymódosító javaslatuk támogatását kérik az államfő-jelöltektől. „Az MPP nyitott kapukat dönget, mivel mi már korábban is az 1918-as gyulafehérvári nyilatkozat nemzeti közösségekre vonatkozó elvei alapján cselekedtünk, például a 2003-as alkotmánymódosító vitában Toró T. Tiborral együtt benyújtottuk az említett elvek szellemében fogant javaslatainkat” – fejtette ki.

Hirdetés

A Néppárt

a föderalizmus és az autonomizmus

elveit képviseli majd a kampányban. Európa nem csak a központosított nemzetállamok Európája, hanem a helyi, regionális közösségeké és érdekeké is. Az EU akkor képes gazdasági maximumot teljesíteni, ha az autonómia különböző formáit megvalósítják – mondta Szilágyi, hangsúlyozva, hogy a több éve tartó gazdasági válságban azok az európai államok sikeresebbek ls kevésbé sebezhető, amelyek a föderalizmus és a regionalizmus elveit sikeresen gyakorlatba ültették.

Románia egy túlközpontosított, mélyen korrupt állam, ezért jóval sérülékenyebb és kisebb hatásfokkal használja ki erőforrásait. Ezért az EMNP azt javasolja, hogy a föderalizmus klasszikus elvei, illetve az európai szubszidiaritás elve alapján Románia alakuljon át a pénzügyi és adminisztratív autonómiával rendelkező történelmi régiók szövetségévé.

„Az a célunk, hogy

erdélyiesítsük Romániát,

megfordítva az elmúlt étvizedekben zajló folyamatot, amelynek eredménye Erdély romániásítása” – fogalmazott Szilágyi Zsolt.

Összességében a Néppárt az emberekre odafigyelő kampányt kíván folytatni, amely a magyarok minél nagyobb számú részvételére törekszik – mondta.

Szilágyi sajnálja, hogy Kelemen Hunor, az RMDSZ elnökjelöltje visszautasította meghívását egy nyilvános vitára, és a meghívást továbbra is fenntartja, mivel a két jelölt és programjaik vitája mozgósító tényező lehet.

Hirdetés