A képviselőházon múlik, lesz-e autóstop-törvény

A közúti cápákat 1000-5000 lej közötti összegre büntethetik az álruhás rendőrök, ha a képviselőház is rábólint.
Hirdetés

A szenátus rábólintott, már csak a képviselőház kell jóváhagyja az autóstopot betiltó jogszabály tervezetét. Ez a személyszállítást szabályozó 2003-as törvényt módosítja, és 1000-5000 lej közötti összegben határozza meg azon járművezetők büntetését, akik az önkormányzatok által kibocsátott engedély nélkül szállítanak utasokat. 

A bukaresti kormány a taxisok és személyszállítók érdekeit szem előtt tartva tenné illegálissá az autóstopot. Az indoklás szerint az utóbbi időben elszaporodott az illegális személyszállítás, amely hátrányosan érinti az erre szakosodott vállalatokat, és a kieső adóbevételek miatt az állami költségvetést is.
 
A kormány tavaly már megpróbálta  sürgősségi kormányrendeletben módosítani a törvényt, de visszavonta a közvitára bocsátott dokumentumot, miután a rendőrség jelezte, hogy kivitelezhetetlen a tervezet gyakorlatba ültetése. Ezt követően a kormány sürgősségi rendelet helyett törvénytervezetbe foglalta a módosítást, így a döntést a parlamentnek kell meghoznia. 
 
Jelenleg a képviselőházon múlik, hogy érvénybe lép-e a jogszabály. Ugyanakkor az államelnöknek is beleszólása van, ugyanis Románia első embere szerezhet érvényt a parlament döntésének.
 
Az eredeti terveknek megfelelően, álruhás rendőrök buktathatják majd le a „közúti cápákat”, akik illegálisan szállítanak személyeket. 

Hirdetés