Ponta is érintett lehet a korrupciós botrányban

A jelenlegi kormányfőt is megkörnyékezték a kilenc minisztert érintő szoftverbeszerzési botrányban – legalábbis erre utal a DNA nyomozati anyaga.
Hirdetés

Victor Ponta miniszterelnök is érintett abban a számítástechnikai közbeszerzésekkel kapcsolatos korrupciós ügyben, amely miatt a múlt héten kilenc volt miniszter ellen kezdeményezett bűnvádi eljárást a korrupcióellenes ügyészség (DNA).  A novemberi államfőválasztás legesélyesebb jelöltjének tartott Ponta neve állítólag abban a sajtóba is kiszivárgott dokumentumban bukkant fel, amellyel a legfőbb ügyész a parlamenti mandátummal rendelkező gyanúsítottak mentelmi jogának felfüggesztését kérte a törvényhozástól.
A vádhatóság egy tanúvallomásra alapozva azt feltételezi, hogy 2004-ben Claudiu Florică, a Fujitsu Siemens Computers vezetője a Szociáldemokrata Párt ifjúsági szervezetének (TSD) adományozott számítógépekkel vesztegette meg a szervezetet vezető és az akkori Năstase-kabinetben a kormány vizsgálati részlegét irányító Victor Pontát. Florica állítólag azt kérte tőle, küldje ellenőreit az oktatási tárca nyakára”, és így vegye rá a tárca tisztségviselőit, hogy a cégét részesítsék előnyben a számítástechnikai közbeszerzéseknél.
Ponta leszögezte, hogy 2004-ben a szerződések nem tartoztak illetékességébe, a vizsgálati részleget 2004 márciusától már nem ő vezette, mert időközben kinevezték európai integrációs miniszternek, a TSD nem különálló jogi személy, és így adományokat sem fogadhatott el, az ifjúsági szervezet székházát pedig különben is már két évvel korábban, 2002-ben felavatták. A szociáldemokrata politikus kifejezte meggyőződését, hogy a sajtót politikai ellenfele, a jobboldali Traian Băsescu államfő emberei látják el őt lejáratni próbáló álhírekkel a novemberi választások előtt.
Pénteken a DNA kilenc volt miniszter ellen kezdeményezett eljárást a 2004-ig visszanyúló nagyszabású korrupciós ügyben, amelyben a szociáldemokrata Nastase- (2000-2004) és a jobbközép Boc-kormány (2008-2012) tisztségviselői egyaránt érintettek. Az ügyet maga Victor Ponta miniszterelnök indította el, amikor kormányának vizsgálati részlegétől a Boc-kabinet oktatási szoftverbeszerzéseiről kért jelentést, és aztán átadta a DNA-nak. Az ügyészek azonban kiterjesztették a nyomozást a szoftverlicencekről szóló első kormányzati keretszerződések időszakára is, és az ügyben most már a Nastase-kabinet volt tagjai teszik ki a gyanúsítottak többségét.

 

Hirdetés