Utcára hívják Orbán Viktor miatt a kolozsváriakat

Orbán Viktor kolozsvári látogatása miatt estek egymásnak a kolozsvári magyarok, és nem csak. Természetesen az interneten.
Hirdetés
Az egyes portálokon és a Facebookon zajló kommentháborúra már ügyet sem vetnénk, tudatában annak, hogy manapság még ok sem kell, hogy értelmetlen szópárbajokat vívjanak az interneten a magyarok. Azonban az, hogy az utcára hívják a kolozsváriakat a magyar miniszterelnök látogatása ellen, illetve mellett tüntetni, annak fele sem tréfa. Mert ugye, az ember utcára vonul mondjuk a kisebbségi jogokért tüntetni, vagy Verespatakért. De arra még nem volt példa, hogy magyar miniszterelnököt fogadjanak ilyen megkülönböztetett „tisztelettel” Kolozsváron.
 
Elsőként az Orbán Viktor látogatása ellen kezdtek szervezkedni a Facebookon Parászka Máté vezetésével. Az esemény azóta már nem elérhető, de azt tudni lehet, hogy célja felhívni a figyelmet „a Fidesz és Orbán Viktor önkényes és demokráciaellenes politikájára”. A kezdeményezők szerint ma Magyarországon „megbélyegzik a szegénységet, diszkriminálják a hajléktalanokat, megfélemlítik a Fidesszel kritikus civil szervezeteket”. 
 
A Demonstráció az erdélyi társadalmi egyensúlyért és Orbán Viktor politikája ellen mottójú Facebook-esemény a románokat is megszólítja, akiket a sokak által magyarellenesnek mondott Napca News hírportál is mozgósított, mondván: „A kolozsvári románok nem szeretnék, hogy Vlagyimir Putyin jóbarátja, Orbán Viktor »Székelyföld« autonómiáért kampányoljon”.
 
A tüntetés hírére Orbán Viktor erdélyi tisztelői is szervezkedésbe kezdtek, akik szerint uszítanak és megosztják a magyarságot azok, akik a magyar miniszterelnököt tüntetéssel fogadnák. Az általuk létrehozott Facebook-esemény leírása szerint céljuk megmutatni, hogy erős és egységes a magyar közösség, és nem enegdenek teret a politikai szélsőségeknek
 
„Mutassuk meg, hogy mi is támogatjuk Orbán Viktort és fejezzük ki hálánkat és köszönetünket. Köszönjük a kettős állampolgárságot a szavazati jogot és a szakoktatás újraindítását.” – írják.
 
Mindkét tüntetésre október 3-án,pénteken 11 órától kerül sor a mentőállomás közelében, illetve szomszédságában.
 

Orbán Viktor a Református Kollégium korszerűsített épületszárnyának felavatására érkezik Kolozsvárra, amelyhez – közbenjárására – a magyar kormány is jelentősen hozzájárult.

Frissítés! Közben elkészült az Orbán-ellenes Facebook-esemény is A Szolidaritás az Orbán-rezsim által kirekesztett polgárokkal címmel. Kiegészített, kétnyelvű leírásban adnak magyarázatot, miért szerveznek tüntetést. „Követeljük a társadalmi egyensúly visszaállítását és kifejezzük szolidaritásunkat mindazokkal, akik az Orbán-rezsim áldozatai lettek. Akciónkhoz bárki csatlakozhat, amennyiben nem nacionalista frusztrációk vezérlik!” – fogalmaznak.      

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Hirdetés