Megvannak a nemzet új színészei

Csak két nevet mondunk: Cserhalmi György és Bitskey Tibor.
Hirdetés

Igen, őket választották a nemzet színészének hétfőn Budapesten. A választást hagyományosan a Nemzeti Színházban tartották, ahol a nemzet színésze címet viselő tíz művész döntött arról csaknem egyórás tanácskozás után, hogy a szeptember 12-én elhunyt Sztankay István és a szeptember 13-án elhunyt Avar István helyére Bitskey Tibor és Cserhalmi György kerül a testületbe.

A színház közlése szerint a tanácskozáson hét művész – Máthé Erzsi, Törőcsik Mari, Molnár Piroska, Tordy Géza, Bodrogi Gyula, Haumann Péter és Király Levente – személyesen vett részt, hárman pedig – Psota Irén, Berek Kati és Gera Zoltán – telefonon szavaztak, és így választották ki egyhangú döntéssel a nemzet színésze cím két új tulajdonosát.

Az újonnan megválasztott tagoknak, szokás szerint, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója gratulált telefonon. Az elismerést a Nemzeti Színház egyik előadása előtt adják majd át Cserhalmi Györgynek és Bitskey Tibornak.
 
A nemzet színésze címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A címet első ízben 2000. augusztus 22-én adták át, halálig szól, egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és életük végéig részesülnek a jelenleg havonta nettó 630 ezer forint juttatásban.
 
Ha a cím egy viselője elhalálozik, a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással tehet javaslatot. A nemzet színésze cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, betöltötte a 62. életévét, 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán töltött.
 
A fotón Cserhalmi György látható Bódy Gábor Amerikai anzix című filmjében

Hirdetés