Romániában drágult a legjobban az üzemanyag

Magasabb már az európai átlagnál. Az pedig senkit nem vigasztal, hogy ahol drágább, ott a fizetések a miénknél a lényegesen magasabbak.
Hirdetés

Az európai uniós tagállamok közül Romániában drágult a legnagyobb mértékben (11 százalékkal) az üzemanyag az év első kilenc hónapjában. Januárban még 1,247 euróba került egy liter benzin, ma már 1.413,16 euróba. Az irdatlan növekedést az idei adóemelések okozták, elsősorban az áprilistól bevezetett pótlólagos jövedéki adó. A drágulásra 2009-től az általános forgalmi adó (áfa/TVA) 19 százalékról 24-re emelkedése is „segített”, ma már a benzin árának mintegy fele az adó.
Románia mellett az Egyesült Királyságban nőtt a benzinár 6 százalékkal, Ciprusban hárommal, huszonkét tagállamban azonban egyenesen olcsóbb lett az üzemanyag, a horvátok pedig stagnálnak ilyen szempontból.
A legolcsóbban egyébként Luxemburgban vásárolják a benzint, egy liter ára 1,186 euró, míg az Egyesült Királyságban (1,674) és Olaszországban (1,615) a legdrágábban. Románia az 1,413  euró/literrel egyébként a növekedés ellenére sem áll rosszul, ha figyelembe vesszük az európai átlagot, ami 1,408 euró/liter – igaz, az év elején még 1,536 euró/liter volt az átlagár.
 

Hirdetés