Felszámolnák Sepsiszentgyörgy romanegyedét

Antal Árpád polgármester szerint tíz éven belül a múlté lesz az Őrkő. Úgy véli, ha a roma közösség továbbra is együtt marad, nehezebb lesz a felzárkóztatás.
Hirdetés

A következő tíz év alatt fel kell számolni a romák által lakott sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedet, meg kell szüntetni a szegregációt, nem lehet hagyni, hogy a városrész tovább gettósodjon – szögezte le csütörtöki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján Antal Árpád. A székelyföldi város polgármestere szerint, ha a roma közösség továbbra is együtt marad, nehezebb lesz a felzárkóztatás. Antal ugyanakkor arra is kitért, hogy Sepsiszentgyörgy országos szinten az élen jár a közbiztonság szempontjából, de azért vannak problémák, jelenleg pedig a legtöbb panasz az Őrkő negyed szomszédságában lakóktól érkezik.
Szeptember elején több tucat sepsiszentgyörgyi beadványban kérte a hatóságok segítségét, mert megelégelték a folyamatos lopásokat, fenyegetéseket és rendbontást. Antal Árpád elmondta, az elmúlt hetekben hét köztéri kamerát szereltek fel az Őrkő környéki utcákban, ezzel a városban 31-re nőtt a térfigyelők száma.
Ha a közeljövőben nem sikerül növelni a helyi rendőrök számát, akkor biztonsági céggel kötnek szerződést, hogy járőrözzenek az Őrkő környékén.
A polgármester egyúttal arról is beszámolt, hogy a legtöbb gond a 12 és 16 év közötti roma fiatalokkal van, akiket tetteikért jogilag nehéz felelősségre vonni. Az önkormányzat különben integrált szociális politikát dolgozott ki, hogy kimozdítsa a mélyszegénységből az Őrkő negyedben élő roma közösséget: az elképzelés négy pillére az oktatás, az egészségügy, a munkaerőpiac és a lakhatási körülmények javítása.
 

Hirdetés