Lászlóffy Csaba kapja a Napút díját

Irodalomban is jobban teljesítünk: a Napút folyóirat a kolozsvári Lászlóffy Csabának ítélte idei díját.
Hirdetés

Lászlóffy Csaba József Attila-díjas erdélyi író kapja a Napút folyóirat díját; az elismerést pénteken adják át a budapesti Duna Palotában.
A Napút díj két részből áll, egyrészt egy Mészáros Róza által készített egyedi kivitelezésű oklevélből, amelyet Napút levélnek hívnak, másrészt Tóth Sándor éremművész ez alkalomra alkotott érméből – mondta el Szondi György, a kiadó vezetője az MTI-nek.
Hozzátette: a díjat általában az őszi napéjegyenlőséghez időzítve adják át, azért akkor, mert ezzel a díjjal az életük delelőjén álló kiváló alkotókat ismerik el, azokat, akik szakmailag és emberileg is bizonyítottak már. A díj további feltétele, hogy a Napút folyóirat vagy a Napkút Kiadó alkotója legyen az illető.
Szondi György kiemelte Lászlóffy Csaba szinte valamennyi művét – amelyek között szinte valamennyi irodalmi műfaj, műnem megjelenik a prózától a verseken, drámákon át az esszéig – a kiadónál jelentette meg. Hozzátette: Lászlóffy Csaba az idén ünnepli 75. születésnapját, ráadásul erre időzítve jelenik meg a 10. prózakötete is, a Költő utolsó színhelye címmel.
A kolozsvári szerzőt Kántás Balázs, Korpa Tamás, Pomogáts Béla, Prágai Tamás, Puskás Eszter, Szepes Erika, Szondi György, Tamási Orosz János, Várady Mária, Varga Tamás, Zsigmond Benedek és mások köszöntik majd.
Lászlóffy gondolati költészetet alkot, gondolatai összetettek, összeszövődnek bennük a világ kultúrájának, az egyetemes művelődéstörténetnek azok az örök tanulságai, tanításai, amelyeket Lászlóffy elsajátított és sajátjának vall mind a mai napig” – olvasható Szepes Erika irodalomtörténész, író laudációjában.
Ennek a költészetnek azonban csak egyik fő mozgatója a világkultúra: a másik, nem kevésbé fontos motivációja a hűség. Hűség mindahhoz, amit valaha szépnek, jónak látott, hűség a szeretett emberekhez, tárgyakhoz, és nem utolsósorban a szülőhazához és az anyanyelvhez, amellyel a legnagyobb művészi szinten bánik. Mindezek alapján hűség önmagához, akinek értékei időtállóak voltak és maradnak. És megmaradnak gyűlöletének tárgyai is: a kíméletlen harag a hatalommal, a hazugsággal, a hit elárulóival, a szabadság elorzóival szemben” – írta az irodalomtörténész.
A Napút díjat korábban Mohás Lívia pszichológus és író, Erdélyi István régész, Lászlóffy Aladár költő, író, Radnóti Zsuzsa dramaturg, Katona Tamás történész, Bertalan Tivadar képzőművész, látványtervező, író és Doncsev Toso szociológus, kisebbségi szakember, író vehette át.
 

Hirdetés