Jövőre már épülhet a két új reaktor Cernavodán

Kínaiak építik, mert csak ők pályáztak. 6,5 milliárd eurót fogunk fizetni nekik érte.
Hirdetés

A China General Nuclear Power Corporation kínai vállalattal folytat tárgyalásokat a bukaresti kormány a cernavodai atomerőmű bővítéséről, miután az ázsiai vállalat kötelező érvényű ajánlatot tett le a 3-as és 4-es reaktor megépítésére kiírt versenytárgyaláson.

Ezt Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes jelentette be csütörtökön. Elmondta, hogy a kínaiak ajánlatát egy kormányzati bizottság vizsgálja meg, és ezt követően ülnek tárgyalóasztalhoz a felek. Várhatóan 2015-ben kezdődik el a két reaktor építése. 
 
A kormány azt szeretné, hogy az év végéig lezáruljanak a tárgyalások, és aláírják a felek a memorandumot, aminek alapján elkezdődhet az összesen 1400 megawatt kapacitású reaktorok építése. A beruházás értékét 6,5 milliárd euróra becsülik.
 
A kínaiak ajánlata volt az egyedüli. A román kormány a versenytárgyalást közvetlenül az előtt írta ki, hogy Victor Ponta miniszterelnök szeptember elején Kínába látogatott.
 
A cernavodai atomerőművet a kormány a már meglévő kanadai tervezésű, Candu típusú 1-es és 2-es blokkon kívül még kettővel akarja bővíteni. 2007-ben is pályázatot hirdettek, de a beruházásból végül visszavonult több nyugat-európai vállalat.
 
A China General Nuclear Power Corporationt 1994-ben alapították, tulajdonában 11 nukleáris reaktor van, amelyek kapacitása összesen 11 620 megawatt.

Hirdetés