Az EMNP fegyverténye

Premier: két magyar jelölt is harcba száll Románia államfői tisztségéért.
Hirdetés

Egy akadályt sikerrel vett az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a romániai elnökválasztási küzdelemben: sikerült összegyűjtenie a kétszázezer támogató aláírást annak érdekében, hogy a párt jelöltje, Szilágyi Zsolt elinduljon az államfőválasztáson.

Ezzel az EMNP jelentős fegyvertényt könyvelhet el. A párt ugyanis nem kis ellenszélben dolgozott, az RMDSZ részéről igyekeztek elbátortalanítani a polgárokat, mondván: nincs kétszer kétszázezer magyar aláírás, ezért aki az EMNP jelöltjét támogatja szignójával az RMDSZ jelöltje, Kelemen Hunor helyett, az eltékozolja a támogatását.

Mindemellett észlelhető volt az igyekezet az RMDSZ részéről, hogy konkrét eszközökkel is akadályozza az EMNP sikerét. A néppárt által tett panaszokban fölemlegetett esetek mellett – miszerint az RMDSZ aktivistái több megyében is igyekeztek megfélemlíteni az embereket, megakadályozandó, hogy az EMNP jelöltjét támogassák – az RMDSZ igyekezett más eszközökkel is keresztbe tenni riválisának.

Így a szövetség által leadott, a szükséges 200 ezret bőven meghaladó 270 ezer aláírás azt jelzi, igyekezett elhappolni a néppárt elől a támogatókat. Ez a többletmennyiség ugyanis jóval több annál, amennyi „biztonsági tartaléknak” szükséges arra az esetre, ha néhány száz vagy néhány ezer aláírást érvénytelenítenének: nagyon úgy tűnik, összegyűjtésük azt szolgálta, hogy az EMNP számára minél kevesebb támogató maradjon.

Az RMDSZ ugyanis ezáltal akkor is jobban jár, ha – miután az EMNP szerint sok magyart megtévesztettek, ezért mindkét jelölt támogatói ívét aláírta – akár ezres nagyságrendben is érvénytelenítik a „párhuzamos” aláírásokat. Az EMNP számára viszont akár végzetes is lehet, ha ennyi szignóját érvénytelenné nyilvánítják.

Hirdetés

Ha sikerül bejegyeztetni Szilágyi Zsoltot hivatalos jelöltként, akkor még nehezebb időszak következik. Az EMNP-nek ugyanis el kell tudnia magyarázni a polgároknak, miért van szükség még egy magyar jelöltre. A magyar polgárok mellett pedig meg kell próbálnia megszólítani a románokat is, meg kell kísérelni hozzájuk is eljuttatni a valós regionalizáció, a helyi önrendelkezés fontosságáról szóló üzenetet.

Két magyar jelölt indulása esetén végre ismét föl lehet majd mérni, mennyire hat mozgósítólag az emberekre, ha ugyan jelentősebb tét nélküli – hiszen egy jelöltnek ugyanúgy nincs esélye megnyerni az államfőválasztást, mit kettőnek -, de mégiscsak valós magyar-magyar verseny van.
A felmérések szerint az RMDSZ továbbra is 5 százalék körüli támogatottsággal rendelkezik, de az RMDSZ-es jelölt támogatottsága ez alatt marad, és immár Szilágyi Zsolt támogatottsága is mérhető, egy kutatás szerint valahol fél százalékon áll. Miközben az RMDSZ az autonómiatervezetet ért román össztűz miatt az áldozat szerepében tetszeleghet, azt próbálva elhitetni, hogy az őt ért támadások a romániai magyarság egészét célozzák, az EMNP a tervezet hiányosságaival korteskedhet, valamint az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának mérsékelt sikereire hívhatja fel a figyelmet. Az EMNP számára a tét az, hogy sikerüljön legalább annyi szavazót mozgósítania, ahányan Szilágyi indulását kézjegyükkel támogatták. Amennyiben ezt a számot még túlszárnyalni is sikerül, az a párt súlyát és jelentőségét is növelheti.

Hirdetés