Ponta zsaroló médiamogulra panaszkodik

Ügynöksztori, kémfőnök államfőjelölt, zsaroló médiamágnás: záporoznak a botrányszagú kampánytémák.
Hirdetés

Ponta egy a sajtószabadságról, a politika és média viszonyáról rendezett bukaresti fórum vendégeként beszélt a média függetlenségével kapcsolatos nézeteiről. 

„Az egyik médiamágnás azzal jött hozzám, hogy eddig mindenkiből ő csinált elnököt, és ha akarom, belőlem is államfőt csinál, de ne akarjam, hogy adókat és illetékeket fizessen. Azt mondtam neki, hogy nem érdekel az ajánlata, fizessen csak adót. Azóta nap mint nap én vagyok a sajtótröszt támadásainak céltáblája” – jelentette ki Ponta a Dél- és Kelet-Európai Média Szervezet (SEEMO) által rendezett tanácskozáson.
 
A politikus később megnevezte, hogy Adrian Sârburól beszél. Hozzátette: éveken keresztül működött Romániában az, hogy a befolyásos médiatrösztöktől nem merték behajtani az adótartozásokat, mert azok

lejárató kampányokkal zsarolták a politikusokat.

A kormányfő másfelől aggasztónak nevezte egyes médiaintézmények „nyomás alá helyezését” azáltal, hogy az igazságszolgáltatás a tulajdonos elleni büntetőperben „elkobozza” az illető intézmények székházát. Ponta ezzel a korrupcióért tíz éves börtönre ítélt Dan Voiculescu médiatrösztjére, és a – szociáldemokraták ellenfeleit, különösképpen a jobboldali Traian Băsescu államfőt folyamatosan támadó – Antena tévécsatornákra utalt.
 
Adrian Sârbu a piacvezető tévécsatorna, a Pro TV és a Mediafax hírügynökség alapítója. Az általa ellenőrzött sajtótröszthöz tartozik egyebek mellett a Gândul című portál és a Ziarul Financiar című gazdasági lap is. A közéletben azzal vált ismertté, hogy 1989 december 22-én, Nicolae Ceauşescu kommunista diktátor elmenekülése után videofelvételeket készített a Román Kommunista Párt központi bizottságának székházában a hatalmat magához ragadó Nemzeti Megmentési Front tagjainak tanácskozásáról.

Fotó: www.evorba.ro

Hirdetés