Hány órát dolgozhatunk a monitor előtt?

Óvná a munkavállalók szemét a munkaügyi tárca: napi hat órában korlátozná, hogy hány órát tölthetnek monitor előtt. Kár, hogy a technika fejlődése miatt már nem aktuális a téma.
Hirdetés

Csökkentenék azok munkaprogramját, akik folyamatosan képernyő előtt dolgoznak. A munkaügyi minisztérium képviselői kormányhatározat kidolgozását sürgetik, mert – véleményük szerint – a monitor előtti munka rontja a dolgozó látását. Szakemberek szerint a hatóságok „tízéves késésben vannak”.
A minisztérium szerint a munkáltatónak kötelessége felmérnie, mennyiben ronthatja a számítógép előtt kifejtett munka az alkalmazott látását. Szerintük 45 percenként kell szünetet tartani, de még így sem lehet egy nap hat óránál többet dolgozni. Az érintetteknek a munkáltató költségére szemvizsgálathoz, indokolt esetben korrekciós eszközökhöz van joga.
Szakmaiatlan és időszerűtlen intézkedés – reagált a Székely Hírmondó megkeresésére Bihari Béla, az egyik legnagyobb háromszéki szoftverfejlesztő cég vezetője. A szakember szerint ez tíz évvel ezelőtt volt gond, ennyivel vannak „lemaradva” a hatóságok.
„A monitorok fényerejét, kontrasztját, tónusát már évek óta állítani lehet, az utóbbi nemzedékek már automatikusan felmérik a használt állomány természetét, és szemkímélő megvilágításban vetítik ki  – magyarázza a Kereskedelmi és Iparkamara IT-szakosztályának vezetője. – Ezek mellett nyugodtan lehet nyolc órát dolgozni, nem okoznak semmiféle károsodást”.
 

Hirdetés