Guberálj környezettudatosan, fizess szeméttel

Ha minden utcasarkon ilyen újrahasznosítási pont lenne, még a szomszéd szemetét is kiguberálnánk.
Hirdetés

Meggazdagodni nem lehet belőle, de pár lejt meg lehet spórolni azzal az elektronikusan irányított szerkezettel, mely értékjegyeket bocsát ki a szelektíven kiválogatott szemétért.

Különféle háztartási gépekért kilogrammonként 80 banit zsebelhetünk be, kisebb háztartási kütyükért 60–70 banit. Az asztali számítógépekért kilogrammonként 1,2 lej jár, papírhulladékért kilogrammonként 15 bani, a pillepalackok darabjáért 5 bani. A pénzt értékjegy formájában kaphatják meg a szelektív gyűjtők, melyeket utóbb felhasználhatnak egy kereskedelmi központban való vásárláskor úgy, hogy az adott érték levonódik a kifizetendő összegből. Ha nem tartanak igényt a pénzre, jótékonysági célokra is felajánlhatják.
 
Bukarestben három ilyen újrahasznosító pont van, Brassóban, Szebenben és Nagyvárad a napokban avattak fel egy-egy ilyet, a következő állomás pedig Turnu Severin lesz – írja az erdon.ro. Ezek egyébként tízféle újrahasznosítható anyagot tudnak átvenni. Az úgynevezett Sigurec-rendszert Nagyváradon a Carrefour Era parkolójában üzemelték be.
 
Kiszámoltuk: ha nem számoljuk bele a buszjegy árát, ötven pillepalackot kell összegyűjteni, hogy a „jutalomból” kijöjjön egy jól megérdemelt, olcsóbb sör.  Ki-ki döntse el maga, megéri-e… Bár amilyen anyagias világban élünk, még az is meglehet, hogy a közszállítók különjáratot kell majd indítsanak a nagy érdeklődésre való tekintettel. 
 
Fotó: www.revista-piata.ro

Hirdetés