Titkos ügynök volt a népszerű újságíró

Titkos ügynökként, alezredesi rangban dolgozott a román hadseregnek Robert Turcescu, az ország egyik legismertebb újságírója. Nem ő az első titkos ügynök a médiában.
Hirdetés

Turcescu az azóta elérhetetlen honlapján és Facebook-oldalán tette közzé vasárnap a vallomását alátámasztó dokumentumokat. Ugyanaznap este a B1 televízióban megerősítette: nem érte hekkertámadás a honlapját, a Facebook-oldalát sem törték fel, valóban ő tette közzé a titkosügynöki tevékenységét felfedő szöveget és a dokumentumokat.

Az újságíró azt írja, „hatalmas tehertől szabadult meg” a vallomással, bocsánatot kér mindenkitől és áll az igazságszolgáltatás rendelkezésére, a titkos állományban dolgozó tiszteknek ugyanis a törvény tiltja, hogy felfedjék magukat. Turcescu azt is közölte a B1 televízióban, hogy hétfőtől többé nem jelentkezik beszélgető műsorával.

Arra egyelőre

nincs magyarázat,

hogy miért fedte fel magát Turcescu.

Robert Turcescu egyike azoknak a személyiségeknek, akiről 2012 nyarán kiderült, hogy katonai rangot vagy előléptetést kaptak a védelmi minisztériumtól. Az Evenimentul Zilei napilap és a szaktárca későbbi közlése szerint több száz román politikus, képviselő, szenátor, miniszter, de intézményvezetők, egykori sportolók és újságírók is katonai rangot kaptak a megelőző években. A listán minden parlamenti pártból szerepelt több vagy kevesebb politikus. A védelmi minisztérium később elismerte, hogy mintegy nyolcszáz, tévesen odaítélt rangot vagy előléptetést visszavon.

Az RMDSZ-ből három politikus,

Kelemen Hunor, Verestóy Attila és Cseke Attila

szerepelt a névsorban, Kelemen ezredesi, Verestóy és Cseke aleredesi rangban.

Hirdetés

A listán szereplők közül többen nyilvánosan jelezték, hogy nem tudnak az intézkedésekről, semmi közük az előléptetéshez. Például Kelemen Hunor, Monica Macovei és Robert Turcescu is a védelmi minisztériumhoz fordult és kérte a kinevezés vagy előléptetés visszavonását.

Kelemen akkor azt nyilatkozta, 2011-ben kapott ugyan értesítést az előléptetéséről, de nem foglalkoztatta az ügy, elsiklott felette.

Turcescu akkor szintén tagadta, hogy bármi köze lenne a védelmi minisztériumi lépéshez, sőt, mint hangsúlyozta, még a kötelező sorkatonai szolgálatát sem teljesítette, így tiszt sem lehet.

2010-ben Laura Cernahoschi, a Cotidianul napilap külügyi rovatnak korábbi vezetője, később a Realitatea hírtelevízió kommentátora vallotta be, hogy a román hírszerzésnek (SRI) dolgozott hadnagyi rangban.

Hirdetés