Felújították Ady szülőházát Érmindszenten

És frissítették az emlékmúzeum kiállítási anyagát is. Most avatták fel. Jól néz ki a fotókon, de élőben az igazi.
Hirdetés

Átadták Ady Endre felújított szülőházát, valamint az 1877 és 1919 között élt költő személyes tárgyait és családi ereklyéit őrző emlékmúzeumot szombaton Érmindszenten.

A nyíregyházi Jósa András Múzeum és a szatmárnémeti Szatmári Múzeum által indított Cult-Tour program keretében hozzávetőleg 100 ezer eurót fordítottak az adyfalvi szülőház és a család egykori kúriája – a jelenlegi emlékmúzeum – felújítására és a kiállítás anyagának felfrissítésére, kiegészítésére.
 
A ház kertjében lévő Ady-szobornál tartott ünnepségen magyar és román megyei elöljárók, valamint a két ország írószövetségének képviselői mellett részt vett Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke is, aki beszédében hangsúlyozta, Ady Endre életműve az egyetemes kultúra és a világirodalom részévé vált.
 
A politikus úgy fogalmazott, hogy az ilyen ünnepségek alkalmával lehet érezni azt a felelősségét, amely a költő minden egyes tollvonásának és féltett örökségének megőrzésére irányul. A felújított emlékmúzeumban és szülőházban sikerült feleleveníteni Ady korának szellemiségét, és olyan régi tárgyakat láthat a közönség, amelyek jól mutatják, hogy sokkal többről van szó egyszerű helyreállításnál – mondta.
   
Ady Endre emlékmúzeum Érmindszenten
 
Fotók: Balázs Attila / MTI
 
Szőcs Péter, a Szatmár Megyei Múzeum főigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta, hogy az 590 ezer euró összköltségű Cult-Tour projekt segítségével több magyarországi és romániai kiállítóhelyet újítottak fel és frissítették azok kiállítási anyagait. Az érmindszenti Ady-tárlatot a család ereklyéivel, valamint a költő olyan műveivel és prózai szövegeivel egészítették ki, amelyekben elsősorban a vidékről és a családjáról írt.
 
Bene János, a Jósa András Múzeum igazgatója beszédében emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hat évben öt közös pályázatot indított a nyíregyházi és a szatmárnémeti múzeum. Kastélyokat, emlékházakat, kúriákat újítottak fel, közös kiállításokat és konferenciákat szerveztek. 
 
A mostani programban magyar oldalon a Sóstói Múzeumfaluban kibővítettek egy honfoglalás kori falut és egy magtárépületet, Paposon felújították a gótikus műemléktemplomot, Tiszabercelen Bessenyei György emlékházát, Szabolcs községben pedig a Mudrány-kúria pincéjét hozták rendbe. 
 
A Szatmár megyei Apa községben egy görög katolikus püspöki szülőházat és Ady Endre felújított érmindszenti szülőházát adták át eddig, ezután következik egy régészeti park avatása a romániai Aranyosmeggyesen.

Hirdetés