Irakban is jobb, mint Csíkban. Sőt, mint bárhol Romániában

Még háborús övezetben is jobban megéri a székelyeknek munkát vállalni, mint itthon. A fizetés pedig alig 700 és 1000 dollár között mozog. Ez azért sokat elmond a hazai bérviszonyokról. Mert nálunk egy átlagos munkás nyolc évig dolgozik egy CEO havi béréért.
Hirdetés

Takarítói munkára keresnek mostanság munkaerőt Erbílbe, 700 és 1000 dollár közötti bért ígérve. Azt elfelejtik elárulni, hogy a meló a háborús övezetnek számító Iraki Kurdisztánban van, de még a helyzet ismerői is bevállalják, hiszen rövid idő alatt a hazai bér sokszorosát kereshetik meg. Persze, saját szakállra utaznak ki, de a rizikó megéri, s a statisztikák szerint még senki sem hagyta ott a fogát.

Mások építkezni mennek ki, pláne a téli hónapokban, amikor amúgy sem igen találnának munkát itthon.

A nyugat-európai bérekhez képest szinti pitinek mondható ez az összeg, amiért talán életüket is kockára teszik, de ekkora béreket itthon kevés szakmában lehet egyáltalán álmodni is.

Erre világít rá egy csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérés is, ami szerint egy átlagos romániai dolgozónak nyolc évig kell güriznie az akár saját felettese által havonta megkeresett fizetésért.

Az európai munkáltatókat tömörítő szövetség (FEE) és az Eurostat – az EU hivatalos statisztikai hivatala – közös felmérése szerint egy átlagbért kapó romániai alkalmazott 12 nap alatt keresi meg cége igazgatójának órabérét, míg a legkevesebbet kereső beosztottnak ugyanezért az összegért 29 napot kell dolgoznia.

A legnagyobb bérkülönbséggel rendelkező európai országok sorát így Románia vezeti.

Hirdetés