Băsescu mindenkit meglepett: aláírta a tb-csökkentést

Akárcsak a spanyol inkvizícióra, erre sem számított senki. Aztán vagy új adók jönnek jövőre, vagy ha új kormány jön az államfőválasztások után, akár el is törölheti az intézkedést.
Hirdetés

Bár mindenki arra várt, hogy Traian Băsescu államfő az alkotmánybíróságtól kér jogorvoslatot a munkáltatók által fizetett társadalombiztosítási hozzájárulás 5 százalékpontos csökkentésének ügyében, csütörtök esti sajtónyilatkozatában újfent sikerült meglepnie a közvéleményt: aláírta végül a kvázi módosítások nélkül a parlamenten újra átfutott jogszabálytervezetet.
De legalább nem tagadta meg régi önmagát, azt ugyanis beismerte, hogy továbbra sem ért egyet az intézkedéssel, de alkotmányossági normakontrollt nem kért, mert egyértelmű számára, hogy a törvény nem ütközik az alaptörvénybe.
Mint ismeretes, Băsescu korábban már visszaküldte a parlamentnek a jogszabályt, így másodszor ugyanezt nem tehette meg, egyedül az alkotmánybíróságon támadhatta volna meg a jogszabályt. Amint azt több ízben is hangoztatta, tulajdonképpen csupán azért nem ért egyet az intézkedéssel, mert szerinte a kormány hosszú távon nem tudja fenntartani a járulékcsökkentés nyomán keletkezett bevételkiesést.
Számításai szerint a jövő évben a társadalombiztosítási költségvetés deficitje 5 milliárd lejjel nő a járulékcsökkentés miatt, ezt a hiányt az állami költségvetésből kell betömnie a kormánynak. Băsescu ezért azt mondja, a kormány a novemberi államelnök-választás után vagy eltörli az 5 százalékos csökkentést, vagy adóemelésre kényszerül, más alternatívája nem lesz.
A tervek szerint már október 1-jétől hatályba lépő törvény szerint az eddigi 20,8 százalékos munkáltatói fő járulékkulcs 15,8 százalékra csökken. A nehéz munkakörülmények között dolgozók után fizetendő magasabb járulékkulcsokat is 5 százalékponttal 20,8 százalékra és 25,8 százalékra mérsékelik.
 

Hirdetés