Wetzel: dehogyis van több tízezer orosz meg ukrán magyar állampolgár

Háromezer orosz sem kért magyar állampolgárságot az elmúlt három évben. A zömük ráadásul meg sem kapta – mondja a helyettes államtitkár.
Hirdetés

Az elmúlt években nagyjából 2800-an kértek magyar állampolgárságot orosz állampolgárként, és a kérelmek több mint 70 százalékát elutasították – közölte Wetzel Tamás, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára csütörtökön a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Az Index hírportál egy korábbi cikkében azt írta: maffia épült a kettős állampolgárságra, „óvatos becslések szerint” is tízezrével kaphattak állampolgárságot hamisított papírokkal ukránok, oroszok, szerbek. Több ukrán banda és magyar ügyvédi iroda is ráállt a hatalmas bizniszre – olvasható az írásban.
Wetzel Tamás – aki kedden közölte: az államtitkárság jogi lépéseket kezdeményez a közzétevő médiummal szemben – a Kossuth Rádióban azt mondta: a cikket badarságnak lehet tekinteni. Mint megjegyezte, konkrétan lehet igazolni, hogy „a több tízezer” nem igaz. Úgy véli, sok csúsztatást tartalmaz a cikk, „nyilván megvannak az okai”, hogy megszülettet az írás.
A nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár elismerte, hogy „vannak próbálkozások”, de a rendőrség, „a belső elhárítás”, a nemzetbiztonsági szervek „komolyan rajta vannak a dolgon”. „Aki megtévedt, gyorsan le fog bukni” – fogalmazott Wetzel Tamás.
Elmondta, hogy az Index cikkében szereplő tízezerrel szemben az utóbbi három és fél évben orosz állampolgárként mintegy 2800-an kérték a magyar állampolgárságot. Minden ilyen kérelmet ugyanúgy vizsgálnak: dokumentummal kell igazolni a magyar felmenőket, és a magyar nyelvismeretet is szigorúan ellenőrzik.
A 2800 kérelemből közül mostanáig 2400-2500 esetben ért véget az eljárás, a többi még folyamatban van. Az elbírált kérelmekből 1800-at utasítottak el, vagyis több mint 70 százalékos volt az elutasítási arány – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Hirdetés