Sepsiszentgyörgyön jó helyre dobják a szemetet

Országos szinten élen jár Sepsiszentgyörgy a szelektív hulladék újrahasznosításában. Mit nyert ezáltal? Tisztább környezetet, környezettudatosabb diákokat, és nem utolsó sorban egy 12 ezer euró összértékű öko-pihenőhelyet.
Hirdetés
Az Eco-Rom Ambalaje Rt. által szervezett Újrahasznosítás városa vetélkedőn Sepsiszentgyörgy nyerte meg a címet és a vele járó főnyereményt, a 12 ezer euró összértékű öko-pihenőhelyet, ahol a lakosság ingyen csatlakozhat a vezeték nélküli internethez. Czimbalmos Kozma Csaba, Sepsiszentgyörgy városgondnoka és Tóth-Birtan Csaba, a Tega Rt. igazgatója, 2014. szeptember 17-én vették át Bukarestben a díjat.
 
Az Újrahasznosítás városa címért 32 város küzdött meg. A verseny értékelésénél a szelektív hulladékgyűjtési szolgáltatás minőségét, a kommunikációs kampány hatékonyságát és az összegyűjtött, különválogatott hulladék mennyiségét vették figyelembe.
 
A Tega Rt. több olyan intézkedést foganatosított, amelyek a lakosság bekapcsolódásával hozzájárultak ahhoz, hogy Sepsiszentgyörgy elnyerje a címet. Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalának Városimázs Irodájával közösen idén is kampányok szervezésével erősítették részvételüket a versenyben.
 
A köztisztasági vállalat által indított kezdeményezések egyike az „ajtóról ajtóra” jellegű gyűjtési rendszer. A kihelyezett tárolókban a lakók szelektíven gyűjthetik a hulladékot. A vállalat hetente egyszer elszállítja a műanyag és a papír hulladékot, illetve hetente háromszor a vegyes háztartási hulladékot.
 
A lakónegyedekben kialakított zárt hulladékgyűjtő pontok a kukázás megelőzését szolgálják, valamint megakadályozzák a kóbor kutyákat a szemét széthordásában. Hasonló célt szolgált A hulladék érték nevű nyereményjáték, amely során a Tega Rt.-vel szerződött városlakók mindenike sorsjegyet kapott a számlája mellé, abban az esetben, ha nem volt elmaradása a vállalat felé. A sorsolásra májusban került sor, a díj pedig ingyenes hulladékelszállítás – az első díj nyertesének egy évig nem kell szemétszámlát törlesztenie és egy belső gyűjtésre alkalmas szelektív tárolóedényt is kap, a második ugyancsak egy évig, míg a harmadik helyezett fél évig mentesül a szemételszállítási díj kifizetése alól.
 
Sepsiszentgyörgy önkormányzata a Tega Rt.-vel partnerségben interaktív táblákkal és vetítőkkel jutalmazta azokat a városi tanintézményeket, illetve osztályokat, amelyeknek a legtöbb különválogatott hulladékot sikerült összegyűjteni, ez lehetett papír, kartonpapír, műanyag tárgy, PET-palack, alumíniumból készült eszköz, illetve üveg.
 
13 tonna különválogatott hulladékot adtak le a Székely Mikó Kollégium tanulói, így sikerült az első helyen végezniük diákonként 10,16 kilogramm leadott újrahasznosítható anyaggal. Összesen 35 tonna hulladékot gyűjtöttek a város iskolái, ebből a legtöbb újrahasznosítható anyag a papír volt.
 

Sepsiszentgyörgy az előző évben három kitüntetéssel tért vissza a Újrahasznosítás városa gáláról. 

Fotó: Henning János

Hirdetés