Kibuktak az oroszok Pontára

És az EU-nál árulkodnak rá, amiért 2018-ra beígérte a Második Nagy Egyesülést. Ponta csak ne putyinkodjon Moldovával!
Hirdetés

Felelőtlennek és elfogadhatatlannak nevezte az orosz külügyminisztérium Victor Ponta miniszterelnök három nappal ezelőtti kijelentését Románia és Moldova egyesüléséről – írja a Mediafax az orosz Itar-Tassz hírügynökségre hivatkozva. A minisztériumi közlemény ráadásul az Európai Uniótól vár hivatalos reagálást.

Oroszországot aggasztják Pontának Moldova Köztársaság jövőjéről tett kijelentései, amelyek a Szociáldemokrata Párt aktivistáival történt találkozón hangzottak el Gyulafehérváron – áll a közleményben. A PSD Gyulafehérváron tartott kongresszusán hagyta jóvá Victor Ponta indulását a novemberi államelnök-választáson.
 
Az orosz diplomácia szerint egyes bukaresti politikai körök folytatják azoknak a terveknek a kidolgozását, amely egy szomszédos, szuverén állam bekebelezését célozzák, és felelőtlennek tartják az ilyen kijelentéseket, miközben Moldova Köztársaságban választási kampány zajlik.
 
A közlemény felszólítja a kisinyovi vezetést, hogy megfelelő módon elemezze ezeket a kijelentéseket, és reméli, Brüsszel és az európai államok vezetői is megfelelően reagálnak rájuk.
 
Ponta szeptember 12-én nem véletlenül ment Gyulafehérvárra, az 1918-as egyesülési nagygyűlés helyszínére, ahol azt mondta, hogy ahogy 1918-ban teljesítették a legfontosabb román célt, a Nagy Egyesülést az első világháborúban százezrek kioltott életének árán, úgy azt szeretné, ha száz év múlva, 2018-ban az összes román segítségével végrehajtanák Románia második Nagy Egyesülését.
 
Ezt másnap Kolozsváron már arra konkretizálta, hogy szeretné, ha 2018-ra az ország történelmi régióit infrastrukturálisan is egyesítenék, többek között épülő autópályákkal.

 

Fotó: Victor Ponta Facebook-oldala

Hirdetés