Foci a csángók megmaradásáért

Tornateremmel is lehet küzdeni a nemzet megmaradásáért. Legalábbis Gyimesfelsőlokon, ahol mindez magyar állami támogatással történik.
Hirdetés

Kiss-Rigó László, Szeged-Csanádi római katolikus püspök, Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának az államtitkára, valamint Zsigmond Barna-Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja is pályára lépett a gyimesfelsőloki Árpádházi Szent Erzsébet gimnázium tornatermének a vasárnapi avatóján vívott labdarúgó-mérkőzésen.
A vendégcsapat és a római katolikus iskola tanáraiból szerveződött csapat barátságos mérkőzésének a kezdőrúgását Berszán Lajos atya, az intézmény létrehozója végezte el, a mérkőzés 7-7-es döntetlenre végződött.
A Székelyföld keleti határvidékén felépített intézmény – amelyben gyimesi és moldvai csángó illetve székely gyermekek tanulnak együtt – többes ünnepet tartott vasárnap. Az iskolai tanévnyitás mellett ez alkalomból ünnepelték a gimnázium megalakulása 20. évfordulóját, az agroturisztikai szakiskolai oktatás elindítását és a tornaterem átadását. A tornaterem felépítését a magyar állam 200 millió forinttal, a Szeged-Csanádi római katolikus egyházmegye pedig 50 millió forinttal támogatta.
Az ünnepség – az intézmény hagyományainak megfelelően – a népviseletbe öltözött tanulók  lovas, szekeres felvonulásával kezdődött. A rendezvényen az iskola volt diákjai közül is sokan részt vettek.
„Berszán Lajos atya húsz évvel ezelőtt elkezdett munkájának sok gyümölcse beérett” – méltatta az intézményt az MTI-nek nyilatkozó Soltész Miklós. Az államtitkár természetesnek tartotta, hogy a gyimesi és moldvai csángók esetében az archaikus nyelvük és az erős hitük megőrzésére szokás gondolni. „De az a törekvésük is jogos, hogy ők is fejlődjenek” – tette hozzá az államtitkár, aki szerint a most átadott tornaterem az intézmény vonzerejét növeli.
„A magyar nyelv és a magyarság megőrzése szempontjából óriási jelentősége van az ehhez hasonló intézményeknek. Magyarországon is azt mondjuk, a kisebbségek nem ellenségei az államnak. Azok inkább erősítik az országot, annak külkapcsolatait. Jó lenne, ha ezt mások is így éreznék” – nyilatkozta az MTI-nek Soltész Miklós államtitkár.

 

Hirdetés