Borbély visszalő Izsák Balázsnak

Bobély László alelnök nem érti, miért kapta fel a vizet Izsák Balázs SZNT-elnök az RMDSZ autonómia-statútuma miatt.
Hirdetés
Az RMDSZ és az SZNT is a dél-tiroli autonómiamodellt vette alapul a székelyföldi autonómiakoncepciója kidolgozásakor, ezért Borbély László RMDSZ-alelnök nem érti mi a baja Izsák Balázsnak a hamarosan közvitára bocsátandó autonómiatervezettel kapcsolatban.
 
A maszol.ro-nak a szövetség politikusa azt nyilatkozta: „Mi mindenkivel le is ültünk, aki erre hajlandó volt, ezért volt több rendbéli találkozónk például az MPP-vel, és most, hogy közvitára bocsátjuk az autonómiatervezetet, mindenki elmondhatja a véleményét”. Hozzátette: a jelenlegi romániai jogrend miatt nem lehet újabb régiót létrehozni az alkotmány módosítása nélkül, tehát „nem lehet semmit közfelkiáltással kivívni”.
 
Amint arról beszámoltunk, az SZNT elnöke úgy vélte, az RMDSZ „autonomista arculatát építi”, ezért hoz létre új autonómiapárti mozgalmat, melynek támogatói ezzel „a székely törekvések román nacionalista ellenzőivel kerültek egy táborba”
 
Borbély László erre reagálva kijelentette: az RMDSZ 1990 óta építi az „autonomista arculatát”, 1993 óta pedig a programjának is része az autonómia. Hozzátette, „ha végignézzük a 25 éves tevékenységüket, egyértelműen látszik: megpróbálták bevinni a román törvénykezésbe az autonómia elemeit.”
 
Az alelnök címkézésnek vélte és elutasította, hogy egyes szervezeteket autonomistának, másokat pedig nem autonomistának tekintsenek. „Mi odafigyelünk arra is, amikor a szórványban egy iskolai osztályt akarnak megszüntetni, és arra is, hogy a székelyföldi magyaroknak nagyobb autonómiájuk legyen” – fogalmazott Borbély.

    

Hirdetés